Mikä ihmeen faskia?

Vastaanotollani yleinen kysymys on, että ”mitä sillä faskialla oikein tarkoitetaan?”. Tästä innostuneena päätin koota teille pienen tietopaketin faskiasta, sen rakenteesta ja toiminnasta. 

Mitä faskialla tarkoitetaan?

Faskia on koko kehomme kattava sidekudos, joka on rakentunut kollageeni- ja elastaanisäikeistä. Nämä säikeet ovat järjestäytyneet erillisiksi kerroksiksi, joiden säikeet ovat eri suuntaiset. Aaltomaisten kollageenisäikeiden vuoksi faskia voi venyä. Elastiinisäikeet puolestaan palauttavat faskian takaisin lepotilaan. Toisin sanoen faskia on joustava ja vahva kudos.

Faskia on koko kehon kattava sidekudos, joka on rakentunut kollageeni- ja elastaanisäikeistä. Sitä voi kuvailla joustavaksi ja vahvaksi rakenteeksi, joka muodostaa kattavan verkoston koko kehoomme. 

Usein faskialla tarkoitetaan laajojen ja litteiden sidekudosten lisäksi löyhää sidekudosta, nivelkapseleita, nivelsiteitä, jänteitä, niveliä ympäröiviä sidekudoksen paksuuntumia, onteloiden välisiä väliseiniä sekä nikamavälilevyjen rustomaista ulkokuorta. Mukaan tähän porukkaan lasketaan myös keskushermostoa ympäröivä kovakalvo, ääreishermostoa ympäröivä epineurium ja sisäelimistön rakenteet sekä niitä ympäröivät kudokset. Myofaskialla puolestaan tarkoitetaan lihasta ja siihen liittyviä sidekudoksia. 

Pinnallinen ja syvä faskia

Faskia voidaan jakaa pinnalliseen, syvään ja sisäelimiin liittyvään (viskeraaliseen) faskiaan. Näillä jokaisella on omat anatomiset ja biomekaaniset ominaisuutensa. Pinnallinen ja syvä faskia peittävät koko kehoa. Viskeraalinen faskia suojaa sisäelimiä, keskushermostoa ympäröi puolestaan meningeaalinen faskia. Lihaksia ja sen osia ympäröivät epimysium, perimysium ja endomysium.

Kuvassa suuren rintalihaksen (m. pectoralis major) kohdalta läpileikkaus, jossa näkyy pinnalla iho (epidermides ja dermis), tämän alla pinnallinen faskia (supeficial fascia) ja tämän alla syvä faskia joka ympäröi lihasta (deep epimysial fascia) sekä lihaksen sisällä oleva syvä faskia (perimysium). Kuvan lähde Stecco, 2019.

Pinnallinen faskia sijaitsee ihon alla. Se on joustava ihossa kiinni oleva kerros, joka mahdollistaa ihon vapaan liukumisen suhteessa syvään faskiaan. Pinnallinen faskia mahdollistaa myös hermojen ja verisuonien kulkeutumisen ihoon.

Syvä faskia sijaitsee pinnallisen faskian alla. Se on säikeinen kalvo, jonka rakenne eroaa vartalossa ja raajoissa toisistaan. Raajoissa faskia koostuu ulommaisesta ja sisemmästä kerroksesta sekä niiden välissä olevasta keskiosasta, jossa on 2-3 kollageenisäikeistä muodostunutta kerrosta. Ulommainen ja sisempi kerros sisältävät runsaasti vapaita hermopäätteitä ja ne rakentuvat kollageeni- ja elastaanisäikeistä sekä runsaasta soluväliaineesta. Vartalossa faskian rakenne on hieman monimutkaisempi. 

Raajoissa syvä faskia muodostuu ulommaisesta ja sisemmästä kerroksesta sekä niiden välisestä keskiosasta.

Faskia ja hermotus

Faskia on yksi elimistömme herkimmistä sensorisista elimistä. Se sisältää runsaasti sensorisia hermopäätteitä. Faskia on siis mukana muun muassa kehon asentojen aistimisessa sekä liikkeen ja kivun aistimisessa. 

Faskia ja voimansiirto

Perinteisesti luurankomme on ajateltu olevan tukiranka, josta muut rakenteet roikkuvat. Lihakset välittävät supistuessaan voimansa suoraan luisiin kiinnityskohtiin. Nykyään ajatellaan, että luuranko muodostaa kompression osiensa välille ja estää kehoa painumasta kasaan. Pehmytkudokset ovat eräänlaisia tukilankoja, joiden ylläpitämä jännitys kannattelee kehoa. Näitä tukilankoja pitkin voima voi välittyä kehonosasta toiseen.

Faskialla on siis olennainen rooli voimansiirrossa. Voima välittyy sekä lihaksen sisäisesti (intramuskulaarisesti) että ulkoisesti (epimuskulaarisesti). Intramuskulaarisesti lihaksen supistusvoima siirtyy lihaksen sisäisen sidekudoksen avulla jänteeseen ja lihaksen kiinnityskohtaan. Lihaksen ulkopuolisessa voimansiirrossa voima välittyy viereisestä lihaksesta toiseen tai muiden rakenteiden kautta. Faskia toimii myös iskunvaimentimena siten, että voima jakautuu rakenteiden läpi vaimentaen alkuperäisen kuormituksen voimakkuutta. 

Myofaskiaalinen kipu

Syytä myofaskiaaliselle kivulle ei vielä täysin tiedetä. Siihen yhdistetään hermo-, lihas- ja sidekudoksien toiminta. Tyypillistä myofaskiaaliselle kivulle on rasituksen jälkeen viiveellä aistittava kipu, jonka syy on epäselvä. Oletuksena on, että sidekudosten jäykkyyden lisääntyminen muuttaa tunto- ja voimapalautetta kudoksista. Kun faskian mukautumiskyky heikkenee, voi se herkistää kipua aistivien vapaiden hermopäätteiden aktivoitumista. Tällöin normaalikin kuormitus saatetaan aistia kipuna. 

Faskian kerrokset liukuvat toistensa suhteen. Muutokset tässä liukumisessa aistitaan tyypillisesti kipuna, liikerajoituksena, kireytenä ja paineen tunteena. Muun muassa ylirasitus, traumat, operaatiot, tulehdukset ja stressi voivat aiheuttaa muutoksia faskian kerrosten liukumisessa. 

Mikäli sinulla on epäselvää kipuilua tai tiukkuuden tunnetta kehossa, suosittelen kääntymään faskiakäsittelyä osaavan fysioterapeutin puoleen. Seuraavassa tekstissä kerron mitä faskiakäsittely tarkoittaa ja miksi sitä tehdään.

-Leila


Faskiakäsittelyt ovat osa fysioterapiapalveluitamme.
Saat varattua ajan fysioterapeuteillemme helposti nettiajanvarauksemme kautta.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: