Nilkan nyrjähdys – hyvän kuntoutumisen perusteet

Nilkan nyrjähdys on yksi yleisimmistä urheiluvammoista. Nilkan nyrjähdyksellä tarkoitetaan nilkan nivelsiteiden venähdystä, revehdystä tai repeämää nilkan vääntyessä joko sisäänpäin tai ulospäin. Tavallisesti nilkan nyrjähdyksessä nilkka vääntyy ulospäin eli inversioon, jolloin nilkan lateraaliset (eli ulkosivun) nivelsiteet vaurioituvat. Alla muutamia kuntoutuksen perusperiaatteita ja videoilla esimerkkejä hyvistä harjoitteista nilkan kuntoutukseen.

Nilkan nivelsidevammat jaetaan asteisiin I-III vakavuutensa mukaan.

Asteen I vammassa nivelsidevaurio on pieni venähdys, turvotus on vähäistä ja jalalle voi varata painoa. Kävely onnistuu melko hyvin. II-asteen vammassa nivelsiteessä on osittainen repeämä, nilkassa ja jalkaterän alueella on usein reilu turvotus ja kipu, nilkan liikkeet ovat rajoittuneet ja jalka aristaa varattaessa sille painoa. Asteen III vammassa nivelsiteet ovat täysin revenneet, turvotus, liikerajoitus ja kipu ovat merkittäviä, eikä jalalle voi varata painoa.

Nilkan nyrjähdyksen akuuttihoitona toimii kolmen K:n periaate: kompressio, kylmä ja kohoasento. Jalka nostetaan kohoasentoon ja vamma-alueelle tehdään kompressio vaikkapa siteen tai urheiluteippauksen avulla. Parin vuorokauden aikana käytetään vamma-alueella kylmää noin 20 minuuttia kerrallaan vähintään tunnin välein useita kertoja päivässä. Iho suojataan paleltumien ehkäisemiseksi. Vamman asteesta riippuen nilkan voi teipata urheiluteipillä, kinesioteipillä tai siinä voi käyttää nilkkatukea tai ortoosia. Vakavammat murtumat kipsataan.

Nyrjähdyksen sattuessa olisi hyvä aloittaa nilkan aktiivinen kuntoutus mahdollisimman pian. Nykytiedon valossa voidaan suositella aikaista nilkan kuormittamisen ja harjoittelun aloitusta. Kuntoutuksessa on hyvä muistaa muun muassa seuraavat asiat:

1) Oireettomuus ja toimintakyvyn palautuminen eivät ole sama asia – varsinkaan kun kyseessä on aktiiviliikkuja tai urheilija.

2) Vammasta toipumiseen vaikuttaa vamman vaikeusasteen lisäksi harjoittelu ja motivaatio harjoitteiden tekemiseen.

3) Vaurioitunut nivelside on täysin parantunut vasta usean kuukauden kuluttua vauriosta.

4) Nivelsiteet tukevat niveliämme, mutta niillä on myös suuri merkitys liikehallinnassa. 

5) Nilkka on osa laajempaa kineettistä ketjua, johon vaikuttavat alaraajan ja vartalon hallinta. Vamman kuntoutuksessa ajatellaankin nilkan toimintaa osana vartalon ja alaraajan toimintaa. 

Nilkan liikeharjoitteet vamman jälkeen riippuvat vamman vaikeusasteesta. Mitä suuremmat toiminnalliset vaatimukset nilkan toiminnalle on, sitä tarkempaa on nilkan nyrjähdyksen kuntoutus.

Millaisia liikeharjoitteet sitten ovat? 

Mikäli jalalle ei voi alkuvaiheessa varata painoa, aloitetaan harjoittelu tästä. Aluksi jalalle varataan painoa tuetusti vaikkapa niin, että otetaan seinästä tukea. Kipeälle jalalle varataan painoa vähitellen niin, että tavoitteena on täysi varaus. Kun tämä saavutetaan, voidaan keinutella painoa varpailta kantapäille ensin tuetusti kahdella jalalla seisten, vähitellen ilman tukea. Kun kahdella jalalla painon varaaminen ja keinuttelu onnistuu, siirrytään yhden jalan seisontaan ja keinutteluun. Videolla esimerkki erilaisista mahdollisista tasapainoharjoitteista:

Nilkan nyrjähtäessä nilkan liikkuvuus yleensä huononee. Nilkan toiminnan kannalta nilkan koukistaminen ja suoristaminen on tärkeää. Liikkuvuutta palautetaan ja ylläpidetään liikkuvuusharjoitteiden avulla. Esimerkiksi kuminauhalla pumppailut ja nilkan pyörittelyt ovat tässä perusharjoitteita. 

Liikeharjoitteet etenenevät painon varauksesta nilkan ja pohkeen voiman harjoittamiseen, erilaisiin tasapainoharjoitteisiin ja nopeisiin hermostollisiin harjoitteisiin koko alaraajan ja keskivartalon osalta. Urheilijalla voi olla varsin suuret toiminnalliset vaatimukset nilkan toiminnnalle, joten kuntoutukseen tulee ottaa lajityypillisiä harjoitteita, jotta urheilija voi turvallisesti palata lajinsa pariin. Tällä videolla esimerkkejä voima-, liikkuvuus- ja hyppyharjoitteista, joita voidaan käyttää osana kuntoutusta:

Tässä muutamia nilkan nyrjähdyksen kuntoutuksen perusperiaatteita. Suosittelen käyntiä fysioterapeutin vastaanotolla aina nilkan nyrjähtäessä. Fysioterapeutti arvioi tilanteesi ja tekee kanssasi sinulle sopivan kuntoutussuunnitelman nilkan hoitamiseksi ja uusien vammojen ehkäisemiseksi.

– Leila Kulju, fysioterapeutti

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: