Miksi jokaisen lämmittelyjä ohjaavan pitäisi kiinnostua motorisesta oppimisesta

 

_DSC3821

Viime vuoden loppupuolella osallistuin Alli Gokelerin kurssille, jonka aiheena olivat polven eturistisiteen vammat (ACL). Alli on hollantilainen tutkija ja kliinikko, joka on erikoistunut erityisesti polven ACL-vammoihin ja niiden kuntoutukseen ja ennaltaehkäisyyn. Kurssilla emme kuitenkaan puhuneet vammasta sinänsä niin kuin voisi kuvitella eli esimerkiksi siitä, milloin saa tehdä mitäkin harjoittelua tai mitä ehdottomasti pitää ottaa harjoittelussa huomioon. Kurssilla keskityttiin näiden sijaan hyvin pitkälti motoriseen oppimiseen. Kerron tässä tekstissä, miksi jokaisen lämmittelyjä ohjaavan valmentajan, fysiikkavalmentajan tai fysioterapeutin tulisi kiinnostua motorisesta oppimisesta osana vammojen ennaltaehkäisyä.

 

Motorinen oppiminen tarkoittaa muutosta, jonka harjoittelu saa aikaan. Esimerkiksi harjoitellessa yhden jalan kyykkyä, opimme pitämään polven hienosti varpaiden linjassa sen sijaan, että se sukeltaisi sisään. Yksi Allin koulutuksessaan painottama asia oli se, että motorinen oppiminen johtaa suhteellisen pysyviin muutoksiin. Esimerkiksi eturistisidevammojen vähentämiseksi on olemassa monia tähän tarkoitukseen laadittuja ohjelmia. Jos joukko urheilijoita tekee tällaista ohjelmaa, heidän eturistisidevammojensa määrä voi todellakin vähentyä. Kun ohjelman toteuttaminen kuitenkin lopetetaan, vammojen määrä voi alkaa nousta uudelleen. Samoin, jos käyttäisimme jotain testiä arvioimaan jotain liiketaitoa, testitulos olisi harjoitusjakson jälkeen parantunut, mutta hetken päästä palannut lähtötasolleen. Näissä tapauksissa voidaan sanoa, että motorista oppimista ei ole tapahtunut, koska pysyvää muutosta ei olla saavutettu. Jos olisi, vammojen määrä ei nousisi ohjelman lopettamisen jälkeenkään. Urheilijat eivät siis olisi oppineet sellaisia pysyviä liikkumisen taitoja, joiden avulla vammojen määrä olisi vähäisempi ja joka ohjelman tarkoituksena on ollut.

 

Motorista oppimista voidaan tehostaa monenlaisilla keinoilla. Yksi helpoimmista on se, että harjoitteita ohjeistaessa voisimme käyttää ulkoisia vinkkejä, jotka ovat taidon oppimisessa sisäisiä vinkkejä tehokkaampia. Sisäisen vinkin ohjeessa urheilijan keskittyminen halutaan kiinnittää johonkin hänen kehonosaansa ja siihen, kuinka se liikkuu. Ulkoisen vinkin ohjeessa urheilijan huomio halutaan kiinnittää johonkin hänen ympäristössään.

 

Esimerkkinä tästä voitaisiin käyttää askelkyykkyä paikallaan tehtynä, jossa tavoitteena olisi opettaa urheilijalle (tai kuntoutujalle) polven linjausta:

  • Sisäinen vinkki: ”Pidä polvesi varpaidesi suunnassa liikkeen ajan.”
  • Ulkoinen vinkki: Aseta penkki urheilijan etujalan sisäpuolelle ja pyydä tekemään sama askelkyykky. Voisi käyttää myös vaikkapa mielikuvaa: ”Kuvittele penkin olevan tulikuuma kiuas, älä polta itseäsi.”Kuka nyt haluaisi polttaa itseään?

 

Nykyään ennaltaehkäisevä harjoittelu on jo monella joukkueella tavoitteena, mutta sen toteutuksessa olisi varmasti vielä paljon parannettavaa. Ulkoisten vinkkien käyttö voisi olla helppo keino saavuttaa tällaisen harjoittelun tavoitteet paremmin. Ehkä se tärkein asia olisi kuitenkin se, että ennaltaehkäisevään harjoitteluun sitouduttaisiin paremmin. Monet tutkimukset kertovat, että ennaltaehkäisevän harjoittelun tärkeys tiedostetaan, mutta silti siihen tarkoitettujen ohjelmien toteuttamiseen  sitoudutaan huonosti pitkällä aikavälillä.

 

Motorisen oppimisen periaatteet sopivat hyvin ennaltaehkäisevään harjoitteluun, mutta myös kuin nenä päähän kuntoutukseen. Pyrin itse työssäni käyttämään motorisen oppimisen periaatteita sekä nuorten urheilijoiden kanssa ennaltaehkäisevässä roolissa, mutta myös heti alusta alkaen esimerkiksi eturistisidevamman kuntoutuksessa. Niitä on helppoa ottaa käyttöön, kun vain ensin perehtyy hieman asiaan.

Jatkan aiheesta lisää myöhemmissä kirjoituksissa vinkkien kera.

 

-Tommi

 

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: