Vaatiiko ACL- eli eturistisidevamma leikkauksen?

 

_DSC3821Eturistisidevammassa on kyse isosta vammasta ja pitkästä kuntoutusprosessista, jossa vaaditaan kuntoutujan, fysioterapeutin ja muiden urheilijan kanssa työskentelevien henkilöiden sujuvaa yhteistyötä. Tällä kertaa käymme läpi yleisiä asioita eturistisidevammoihin liittyen ja jatkamme aiheesta myöhemmin vielä parin tekstin muodossa.

Eturistisiteen pääasiallinen tehtävä on estää meidän sääriluutamme liukumasta liiallisesti eteenpäin reisiluuhun nähden. Tyypillisimmin eturistisidevamma tapahtuu suunnanmuutostilanteissa ja tilanteissa, joissa on mukana alaraajan kiertoa. Vamman taustalla on monesti useita tekijöitä yhdessä kuten laskeutuminen polvi ojennettuna niin, että jalka on vartalon etupuolella, säären ulkokierto ja vartalon kontrollin pettäminen loukkaantuvan jalan puolelle. Näiden tekijöiden yhdistelmässä eturistiside on vaarantuneessa asemassa.

w1200_h678_fmax

Tyypillisin hoito eturistisidevamman sattuessa on perinteisesti ollut leikkaus. Leikkauksessa polven sisällä oleva katkennut eturistiside korvataan esimerkiksi takareiden jänteestä tehtävällä siirteellä. Nykyisen käytännön mukaan on kuitenkin alettu jättää joitakin vammautuneita polvia leikkaamatta. Jotkin urheilulajit vaativat polvelta enemmän rakenteellista ja dynaamista tukea, jolloin leikkaus on edelleen hoidon ykkösvaihtoehto. Tyypillisesti nämä lajit sisältävät paljon suunnanmuutoksia ja kiertosuuntaisia liikkeitä kuten jalkapallo, koripallo ja rugby. Toisissa lajeissa, kuten pyöräily, alaraaja taas liikkuu käytännössä hyvin suorassa linjassa, jolloin polvi ei kaipaa yhtä paljon tukea. Leikkaukseen päätyminen riippuu myös paljon urheilijan omista tavoitteista. Joka tapauksessa leikkaus yksinään ei vammaa korjaa vaan sen jälkeen ja myös sitä edeltäen on intensiivinen kuntoutusjakso tärkeä!

Jos leikkaushoitoon päädytään, kannattaa jalka treenata mahdollisimman hyvään kuntoon jo ennen leikkausta. Jos siirre otetaan esimerkiksi takareidestä, on sen vahvistaminen ennen leikkausta tärkeää, jotta tämän alueen lihasvoimien heikkeneminen olisi leikkauksen jälkeen mahdollisimman vähäistä. Leikkausta edeltäen olisi polven liikeradan oltava mahdollisimman täysi ja polvessa olisi hyvä olla mahdollisimman vähän turvotusta. Nämä tekijät vaikuttavat positiivisesti kuntoutuksen lopputulokseen.

”Mitä paremmassa kunnossa polvi on ennen leikkausta, sitä nopeammin se saadaan kuntoon leikkauksen jälkeen.”

Kuntoutus on valitettavasti pitkä ja se voi kestää jopa yli vuoden, mutta on hyvä varautua ainakin noin 9 kuukauden poissaoloon kisasuorituksista. Kuntoutuksesta on tärkeää ymmärtää, että urheiluun palattaessa on kyettävä suoriutumaan hyvin vaativista kehonhallinnan tehtävistä ympäristössä, joka ei ole tyypillisesti ennustettava. Tämän vuoksi urheiluun paluun suhteen ei voida aina vain tuijottaa kalenteria vaan loppupeleissä urheilijan kyvyllä suoriutua erinäisistä tehtävistä on suurempi merkitys. Lisäksi itse siirteen vahvituminen vaatii aikaa, jotta siitä tulee urheilun kannalta riittävän kestävä. Se läpikäy prosessin, jossa sen rakenne muuttuu ja se alkaa muistuttaa rakenteeltaan alkuperäistä eturistisidettä. Aika siistiä!

Jatkamme aiheesta lisää myöhemmin!

– Tommi


Fysioterapeuttimme ovat erikoistuneet urheilu- ja liikuntavammojen, kuten ACL-vammojen hoitoon. Varaa aikasi fysioterapiaan tästä »


Ps. Kirjoitukseen liittyvä infograafi ja lähde:

ACL+infographic

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: