Päänsärky kuriin fysioterapialla?

Päänsärky on vaiva, jonka varmasti lähes jokainen kokee elämänsä aikana vähintään kerran. Se voi tuntua missä tahansa pään alueella: takaraivossa, ohimoilla, otsan alueella, silmien takana tai ympärillä tai joskus koko kallon alueella. Hyvin moni turvautuu päänsäryn iskiessä lääkehoitoon, vaikka ongelmaan voisi olla myös lääkkeetön ratkaisu. Yksittäisiin kertoihin lääkkeet voivat olla ihan hyvä ratkaisu, mutta toistuvan päänsäryn hoitoon on monesti tehokkaampiakin keinoja. Päänsäryn takana voivat olla esimerkiksi nivel- tai lihasperäiset syyt, jolloin lääkehoito ei todennäköisesti poista oiretta eikä myöskään oireen aiheuttajaa.

Headache-

Päänsäryn tyyppejä ja sen aiheuttajia on lähes yhtä monta kuin päänsärystä kärsiviä henkilöitäkin. Osalla päänsärkyyn saattaa liittyä muita oireita, kuten huimausta, käsien puutumista tai voimattomuutta, korvien soimista, migreeniä, niskakipua tai huonovointisuutta. Päänsärky voi kestää muutamista sekunneista useisiin päiviin päänsäryn tyypistä riippuen. Voimakkuus voi vaihdella lievästä jomotuksesta toimintakyvyn lamaannuttavaan pistävään päänsärkyyn.  Päänsärky johtuu useimmiten hyvänlaatuisista syistä, mutta sitä tutkittaessa poissuljetaan aina myös vakavat pahanlaatuiset syyt.

International Headache Societyn eli IHS:n vuonna 2013 julkaiseman luokituksen mukaan päänsäryt luokitellaan 14 pääluokkaan. Nämä päänsärkyluokat kuuluvat joko primaarisiin tai sekundäärisiin päänsärkyihin. Primaarisella päänsäryllä tarkoitetaan päänsärkyä, joka on itsessään sairaus eikä ole seurausta muusta tilasta tai sairaudesta. Primaarisiin päänsärkyihin kuuluvat mm. migreeni ja jännityspäänsärky (tensiopäänsärky). Sekundäärinen päänsärky taas on seurausta muusta sairaudesta tai vauriosta. Tästä esimerkkejä ovat mm. kaularankaperäinen päänsärky tai lääkkeisiin tai verenkiertohäiriöihin liittyvä päänsärky.

Tensiopäänsärky on maailmanlaajuisesti yleisin päänsäryn muoto kaikissa ikäryhmissä. Se tuntuu usein molemmin puoleisena tai pantamaisena päänsärkynä. Voimakkuudeltaan se on lievää tai kohtalaista ja se pahenee yleensä päivän mittaan. Päänahka voi olla paikoitellen kosketusarka ja kädet voivat puutua öisin. Tensiopäänsärky ei pahene tavanomaisessa fyysisessä rasituksessa – pikemminkin liikunta usein helpottaa oloa. Päänsärkyä voi esiintyä jaksoittaisena tai se voi kroonistua. Lihasjännityksellä voi olla oma osuutensa päänsäryn laukeamisessa, mutta usein se laukeaa usean tekijän summana. Takana voi olla liikunnan vähäisyys, yksipuoliset työasennot kuin psyykkiset stressitekijät.

Kaularankaperäiseen päänsärkyyn liittyy usein toispuoleisia pään alueen oireita niskan liikerajoituksia tai vaurioita. Pääkipu pahenee usein hankalista pään asennoista, niskan liikkeistä tai kallonpohjaan/yläniskaan kohdistuvasta ulkoisesta paineesta.  Kaularankaperäinen päänsärkyyn liittyy samankaltaisia oireita kuin tensiopäänsärkyynkin ja se voi ilmetä samaan aikaan tai vuorotellen tensiopäänsäryn ja migreenin kanssa.

Päänsärkypotilaan fysioterapiassa selvitetään huolellisella haastattelulla ja tutkimisella, mistä päänsärkytyypistä on kyse ja voidaanko päänsärkyä hoitaa terapeuttisin keinoin. Mikäli asiakkaan uskotaan hyötyvän fysioterapiasta, niin vastaanotolla voidaan muun muassa kartoittaa asiakkaan työ- ja nukkuma-asennot, käyttää manuaalisia pehmytkudostekniikoita, nivelten mobilisointia tai akupunktiota ja ohjata asiakkaalle rentouttavia, aktivoivia tai vahvistavia harjoituksia kaularangan ja hartioiden alueelle.

Päänsärkyjä on monenlaisia, mutta niin on onneksi hoitokeinojakin. Se, minkälaisia terapeuttisia työkaluja päänsäryn hoitoon valitaan, riippuu aina hoidettavasta yksilöstä!


Kärsitkö usein päänsärystä? Olemme saaneet hyviä tuloksia aikaan fysioterapialla, akupunktiolla ja hieronnalla! Varaa aikasi tästä »


 

_MG_5082Anne Eskelinen

FYSIOTERAPEUTTI, Cert. MDT, MT-erikoistunut

Anne on monipuolisen liikuntataustan ja elämäniloisen asenteen omaava fysioterapeutti. Halu kehittyä fysioterapian rautaiseksi ammattilaiseksi on lähtöisin kyltymättömästä kiinnostuksesta ihmiskehon toimintaa kohtaan. Erityisinä mielenkiinnon kohteina Annella ovat kehonhuolto, urheiluvammat, manuaaliset tekniikat sekä toiminnallinen harjoittelu.

 

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: