Kas vain, niin vuosi taas vaihtui! Tuntuu, ettei ole kulunut aikaakaan siitä, kun kirjailin Optimoven blogiin sanat “Mitä opin vuonna 2016?”. Toisaalta, viimeisen vuoden aikana arkisin on riittänyt tekemistä sen verran paljon, että on vaikea mieltää kaiken tapahtuneen yhden ainoan vuoden sisällä. Tämäpä vasta ristiriitaista.

Viime vuoden koen olleen työrintamalla sellainen pohdiskelujen vuosi. Olen saanut pohtia, syventää ja ennen kaikkea laittaa asiakkaiden kanssa käytäntöön niitä asioita, joita olen tähän astisen työ- ja opiskelu-urani aikana oppinut. Kiitos tästä kuuluu fysioterapia-asiakkailleni, joiden käyntimäärät lähes tuplaantuivat edellisen vuoden aikana.  Tämän lisäksi olen saanut pohtia, että mihin fysioterapian osa-alueisiin haluan perehtyä nyt syvemmin ja käyttää lähitulevaisuudessa aikaani. Ihmiskeho on sen verran monimutkainen ja ihmeellinen kokonaisuus, että yhden ihmisen on käytännössä mahdotonta taitaa kaikki fysioterapian osa-alueet yhtä vahvasti, vaikka kyse olisi vain tuki- ja liikuntaelinten fysioterapiasta. Asioita täytyy sisäistää yksi asia kerrallaan ja niihin yksittäisiinkin asioihin voisi perehtyä lähes loputtomasti, koska tutkimustietoa kertyy koko ajan lisää. Työnsarkaa  riittää varmasti koko loppu-uraksi! Mutta onneksi Optimoven tiimiin kuuluu monipuolisia osaajia, joista jokaisella on omat vahvuutensa. Lähes tulkoon aina asiakkaalle löytyy apu saman katon alta.

Mutta puetaanpa nyt sanoiksi muutamia ajatuksia ja havaintoja, joita viime vuoden pohjalta nousi mieleeni.

Viimeisen vuoden aikana olen sisäistänyt, että hyvin harvoin on vain yhtä oikeaa tapaa lähestyä ja lähteä ratkaisemaan asiakkaan tilannetta. Esimerkiksi tutkittaessa voi ilmetä useita eri kehonosia, jotka eivät toimi aivan optimaalisesti, mutta usein suurempi haaste on saada selville, että mikä niistä saa aikaan asiakkaan oireet. Jos vaihtoehtoja on useita, täytyy testata yhtä lähestymistapaa hetken aikaa. Jos tilanne ei etene, täytyy siirtyä suunnitelmaan b. Tämä voi vaatia malttia, niin minulta kuin asiakkaaltakin. Se mikä toimii ensimmäisellä asiakkaalla ei myöskään takaa, että se toimisi toisen asiakkaan kohdalla, vaikka asiakkaat saapuisivat vastaanotolle hyvin samankaltaisista syistä.

Opimovelle asiakkaita voi tulla omatoimisesti tai lääkärin lähetteellä. Mielestäni on hienoa, että hyvin moni asiakkaistani on hakeutunut fysioterapiaan myös omatoimisesti ja tarpeeksi varhaisessa vaiheessa. Tämä voi toki kertoa monesta asiasta, mutta toivon sen tarkoittavan sitä, että tietämys fysioterapiasta on lisääntynyt ja kynnys fysioterapiaan hakeutumiselle on madaltunut viime aikoina. Toivoisin, että myös tulevaisuudessa ihmisten tietoon tulisi fysioterapian mahdollisuudet useiden ongelmien hoidossa.

Vaikka fysioterapia mielletään usein hyvin konkreettiseksi ja käytännönläheiseksi tavaksi hoitaa tuki- ja liikuntaelinvaivoja, niin vastaanotolla voidaan käyttää paljon aikaa myös keskusteluun. Fysioterapeutti toki ohjaa ja neuvoo asiakasta hänen fyysiseen ongelmaansa liittyen, mutta sen lisäksi välillä on syytä keskustella esimerkiksi asiakkaan muuttuneesta elämäntilanteesta, jos se näyttäisi vaikuttavan voimakkaasti asiakkaan fyysisiin oireisiin. Itse toivoisin olevani helposti lähestyttävä fysioterapeutti, jolle asiakas voisi kertoa avoimesti ja jännittämättä asioita, jotka hänen mieltään painaa, vaikka pääasiassa keskitymme fysioterapiassa asiakkaan fyysisiin ominaisuuksiin.

_DSC3846

Pyrin ajattelemaan tilanteita aina asiakkaan näkökulmasta. On aivan eri asia, jos asiakkaana on opiskeleva urheilijapoika tai viidestä lapsesta huolehtiva uranainen. Heillä on varmasti hyvin erilaiset tavoitteet fysioterapian suhteen. Lisäksi ajalliset sekä taloudelliset resurssit voivat eri elämäntilanteissa vaihdella merkittävästi. Pyrin antamaan asiakkaille sellaisia harjoitteita, joita heidän on mielekästä ja helppoa toteuttaa arkisin, niin ne tulevat varmimmin tehtyä. Annan harjoitteita juuri sen verran kuin on tarpeen. Tulokset syntyvät nopeimmin, kun asiakas tekee tärkeimmät harjoitteet motivoituneena ja säännöllisesti. Yleensä asiakkaita motivoivat eniten sellaiset harjoitteet, joissa he voivat omin silmin nähdä edistymisensä. Hyvin usein harjoitteiden vaikutus siirtyy arkeen hieman viiveellä, joten harjoitteissa edistyminen pitää motivaation yllä heti fysioterapiajakson alkuvaiheessa.

Kiitoksia asiakkaille ja työkavereille vuodesta 2017. Onnea, iloa ja terveyttä kuluvalle vuodelle!

– Anne


Voit varata ajan Annelle ja muille fysioterapeuteillemme helposti nettiajanvarauksemme kautta »

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: