Uuden vuoden lupaukset urheilijalle, liikkujalle ja nuorten valmentajalle

Vuoden vaihtuminen tarjoaa monelle tehokkaan paikan arvioida omaa tekemistään elämän eri osa-alueilla. Mitä sitten urheilija, liikkuja ja erityisesti nuorten valmentaja voisivat parantaa ensi vuodelle? Tai paremminkin, mitä he voisivat erityisesti huomioida tekemisessään seuraavana vuotena?

Tässä lyhyesti ajatuksia fysioterapeutin näkökulmasta.

Happy-New-Year-Wishes-2018-1

Urheilija:

  1. Ymmärrän, että kehityn levossa. Harjoitusärsyke vaatii keholtani aikaa palautua. Ymmärrän, että palauduttuani olen entistä parempi ja valmiimpi jälleen harjoittelemaan kovaa ja kovempaa. Jos tunnen oloni väsyneeksi, kerron siitä valmentajalleni.
  2. Pidän huolta myös kaikesta muusta harjoittelun ulkopuolella. Teen asiat, joihin voin vaikuttaa, hyvin harjoitusten ulkopuolella. Panostan uneen, ravintoon ja sosiaalisiin suhteisiini, sillä ymmärrän, että urheilussa ei ole kyse vain fyysisestä vaan myös psyykkisestä puolesta.

Liikkuja:

  1. En tee liian paljoa liian nopeasti. Ymmärrän, että aloittaessani liikkumisen keholtani vaatii aikaa tottua kuormitukseen ja rakentaa sietokykyä kuormitukselle. Ylirasituksesta johtuvat kiputilat ovat hyvin yleisiä ja ne monesti katkaisevat ikävästi hyvin alkaneen liikkumisputken.
  2. Kehitän myös itselleni lihasta. Lihasvoima on ehkä jopa tärkein asia vammojen ennaltaehkäisyssä. Se tukee sekä liikunnallista aktiivisuuttani, että jaksamistani arjessa.
  3. Haen ajoissa apua, jos jokin paikka alkaa kipeytyä. Netistä löytyy tuhat ja sata eri hoitovaihtoehtoa. Voit koittaa niitä alussa ja jos ne helpottavat, hyvä! Muista kuitenkin sitten panostaa kohtiin 1 ja 2. Jos ne eivät auta, hakeudu avun pariin.

Valmentaja:

  1. Nuoren urheilijan hyvinvointi kiinnostaa minua. Nuorillakin on stressiä ja paineita arjessaan ja osaan ottaa nämä huomioon omassa valmennuksessani ja kanssakäymisessäni nuoren kanssa. Ymmärrän, että samoin kuin aikuisilla, uni, ravinto, ystävyyssuhteet, perhesuhteet, stressi, koulu ja muut asiat vaikuttavat nuorilla loukkaantumisriskiin.
  2. Ymmärrän puuttua nuoren kiputiloihin ajoissa. Yhdessä vanhempien kanssa haemme nuorelle apua ajoissa. Nuorilla pitkät loukkaantumiset vievät aikaa kehittymiseltä. Esimerkiksi viiden vuoden aikajänteellä, jos jokaisena vuotena on 2 kuukautta loukkaantuneena, kertyy yhteensä 10 kuukautta vähemmän harjoittelua kuin ikätoverilla, joka ei ole loukkaantuneena. Tämä on valitettavaa, jos nuorella olisi suuria haaveita harrastuksensa suhteen.
  3. En pyydä nuorta urheilijaa lopettamaan jotain muuta harrastusta. Se on rikkautta! Ymmärrän, että liian yksipuolinen harjoittelu voi aiheuttaa nuorelle rasitusvammoja ja ehkä jopa itse monipuolistan joukkueeni harjoittelua.

Hyvää uutta vuotta kaikille!

– Tommi


Urheilu- ja liikuntavammojen kuntoutukseen erikoistuneet fysioterapeuttimme ovat apunasi myös vuonna 2018.

Voit varata ajan helposti nettiajanvarauksemme kautta »


Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: