Plantaarifaskiitin hoidossa venyttely ei ole oikea ratkaisu

Plantaarifaskia eli jalkapohjassamme kuormia välittävä ja jalastamme joustavan tekevä rakenne kipeytyy monesti esimerkiksi juoksun yhteydessä. Tilasta on perinteisesti käytetty nimitystä plantaarifaskiitti, jossa lopun -iitti viittaa tulehdukseen. Vaivassa ei kuitenkaan ole kyse tulehduksesta ja nykyisin vaivasta onkin alettu käyttää nimitystä plantaarifaskiopatia.

Näyttökuva 2017-11-28 kello 11.12.00.png

Tämä muutos johtuu myös siitä, että nykyisen tiedon mukaan kantakalvon kiputila on kuin jänteiden kiputila. Jänteistä tiedämme, että niiden kohtaaman kuormituksen ylittäessä niiden kuormituksen sietokyvyn, alkaa jänne kipeytyä (ns. tendinopatia). Plantaarifaskiopatian synty näyttää olevan samanlainen ja monesti vamma syntyykin jonkin harjoittelussa tapahtuneen muutoksen seurauksena (esimerkiksi yhtäkkinen asvaltilla juoksu keväällä).

Perinteisesti venyttelyä on määrätty vaivan hoidoksi. Se voikin parantaa kantakalvon ja esimerkiksi isovarpaan liikkuvuutta, mutta se ei paranna kantakalvon kuormituksen sietokykyä. Siksi se välttämättä ei ole oikea hoitomuoto vaivalle.

Optimaalinen kuormitus näyttäisi olevan vaivan paranemisen kannalta tärkeää. Tutkimuksissa on käytetty esimerkiksi pohkeillenousua harjoitteena, jossa varpaat ovat jonkin korokkeen päällä. Tällöin kantakalvoon kohdistuu isompi kuormitus.

Vaivan hoitoon ei ole hokkuspokkusta. Viisasta voisi olla välttää kipua liikaa provosoivia aktiviteetteja. Jos juoksu esimerkiksi aiheuttaa kipua, voi sen välttäminen väliaikaisesti ole viisasta. Lihaskuntoharjoittelu on tyypillisesti erittäin tärkeää plantaarifaskiopatian hoidossa. Fysioterapeutin kanssa arvioidaan kuitenkin yksilölliset tekijät vaivan taustalla.

Varaa aikasi fysioterapiaan tästä.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: