Amatöörijuoksija ja tekniikka mielessä: Kanta- vai päkiäaskellus vai jotain muuta?

Alkuun kysymys: Kannattaako juoksuaskellusta koittaa muuttaa vai onko parempi antaa ihmisten juosta tyylillä, jonka he ovat luonnostaan oppineet? Väitteitä juoksutyylin vaihtamisen tueksi ja vastaan on varmasti loputtomasti. Kuten monessa muussakin lajissa, asiassa ja urheilussa yleensäkin, liittyy juoksuun maailmalla paljon mustavalkoista ”tämä on paras tapa” –ajattelua. Kuten jo tämän viikon #keskiviikkocase -infopätkässä puhuin, ei tälle todellisuudessa kuitenkaan ole paikkaa.

 

Juoksussa kuormaa on hyvin vaikeaa vähentää eikä sitä voida fysiikan lakien mukaan tehdäkään. Kun iskeydymme maata vasten, maasta kohdistuu meihin aina samansuuruinen isku (”ground reaction force”). Tuo voima ei lenkin aikana muutu – paitsi jos lenkkisi kulkee jonkin hampurilais- tai olutravintolan kautta. Tämä tarkoittaa sitä, että normaalissa juoksussa voimmekin puhua vain eri tavoista ottaa tuon isku/kuorma vastaan. Eri juoksutyyleillä tuon iskun voima jarrutetaan vain eri paikoilla ja eri kudokset kuormittuvat.

 

Jos jokin paikka kipeytyy juostessa, on askelluksen muokkaamiselle kyllä siis tietysti paikkansa. Tämä tosin silloin, kun juoksu on analysoitu ja on nähty yhteys ylirasittuneen kudoksen ja juoksutekniikan välillä. Lisäksi alkuun olisi aina hyvä miettiä, onko jokin harjoittelussa muuttunut ennen kuin kivut ovat alkaneet. Tärkein asia kipeytymisen taustalla ei nimittäin välttämättä liity ollenkaan tekniikkaan.

 

Askelluksen kanssa ei kannata yleensä kuitenkaan tehdä suursiivousta, kun jo pieni hienosäätökin voi auttaa. Jaottelu kanta-, tasajalka- ja päkiäaskellukseen ei ole tietenkään aivan täydellinen malli vaan karkea. Joku, joka laskeutuu esimerkiksi jopa varpailleen, luettaisiin tällä jaottelulla päkiäaskeltajaksi. Jos hänellä olisi kipua esimerkiksi hänen akilleessaan, voitaisiin askellusta koittaa muokata ensin hieman enemmän päkiälle pois varpailta, eikä suoraan vaihtaa kanta-askellukseen. Tämä voisi jo poistaa osan kuormasta akilleelta. Samoin voitaisiin tehdä, jos kanta-astujalla on säären etuosan kipua ja hän laskeutuu aivan kantapään peräosalla maahan. Pieni muutos voi jo olla tarpeeksi suuri.

Näyttökuva 2017-10-19 kello 9.20.43 kopio
Kanta-askelluksesta päkiäaskellukseen? No, kunhan ei otsa-askellukseen!

Enemmän tavan juoksijan kannattaisi panostaa juoksussa asioihin, jotka tekniikkaan liittyen ovat hyviksi havaittuja. Näitä ovat ”pitkä” juoksuasento (ei kovin kyyryssä eteenpäin), rennot hartiat ja tehokas käsien liike eteen-taakse suunnassa, askellus lähelle kehon massakeskipistettä (karkeasti olkapään seudulla). Näillä pääsee jo pitkälle. Meillä amatöörijuoksijoilla on myös tapana harppoa ehkä hieman turhan pitkillä askelilla. Tätä on helppoa muuttaa keskittymällä askeltiheyteen esimerkiksi ilmaiseksi sovelluskaupasta ladattavan metronomin avulla. Taajuus 165 voi olla hyvä aloittaa ja tarvittaessa mennä siitä vielä korkeammalle.

 

Lopputulema tällekin kirjoitukselle on kuitenkin poliittisen ympäripyöreä: Jos kipua tulee juostessa, olisi ensin selvitettävä syy, miksi kudokset ylikuormittuvat. Onko juoksussa tapahtunut jotain muutoksia harjoittelun määrän, intensiteetin tai muiden olosuhteiden suhteen, jotka voisivat selittää kipua? Ja tietenkään ei ole syytä unohtaa vaikuttaako jokin muu tekijät elämän arjessa tai työssä mahdolliseen kipuun. Niilläkin, kun on suurempi merkitys kuin ajatellaan. Entä onko tekniikalla jotain merkitystä? Huomion arvoista on se, että äkkinäinen tekniikan muutos kuuluu tässä ensimmäisenä esitetyn kysymyksen alle.

 

Itseäni fysioterapeuttina kiinnostaa, mikä rooli juoksun tekniikalla on sitten esimerkiksi palloilulajeissa polvikipuisella nuorella? Varmasti jonkinlainen.

 

Juoksu aiheuttaa kipua, etkä tiedä mitä tehdä? Fysioterapeuttimme voivat auttaa, varaa aikasi tästä.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: