Kun kuntoilija kohtaa vamman, joka estää rakkaan liikuntamuodon harrastamisen, niin pintaan voi nousta hyvin erilaisia tunteita. Yksi käsittelee asian kylmänviileästi, toinen ahdistuu suunnattomasti, kolmas turhautuu ja neljännen mieliala seilaa laidasta laitaan. Jos liikunta on vahvasti osa arkea ja sen kautta kytkeytyy paljon sosiaalisia suhteita, voi tauko omasta lajista olla hyvinkin hankala paikka.

sports-knee-injury

Muutama vuosi sitten olin vammakierteessä jalkojeni kanssa. Kun pääsin yhdestä vaivasta eroon, niin seuraava koputteli jo oven takana. Täytyy sanoa, että tämä aika ei ollut liikkuvalle ja aktiiviselle ihmiselle lainkaan helppoa. Näin jälkeenpäin ajateltuna opin tuona ajanjaksona hyvin paljon niin ammatillisella kuin henkilökohtaisellakin tasolla.

Loukkaantumisen yhteydessä on hyvä pohtia siihen johtaneita syitä. Mikä harjoittelussa on mennyt vikaan ja mikä kehossa voisi vaikuttaa vamman syntyyn?

Kun urheiluvamma syntyy pitkällä aikavälillä eli on ns. rasitusvamma, on harjoittelu ollut liian kuormittavaa tai yksipuolista, tai jokin kehossa ei toimi niin kuin sen pitäisi. Äkillisesti tapahtuva vamma taas voi olla seurausta ulkoisesta tekijästä, kuten iskusta, tai henkilön omasta toiminnasta, kuten huolimattomasta kaatumisesta. Nämäkin ovat usein yhteydessä harjoitteluvirheisiin, väsymykseen tai jonkin kehonosan heikkoon toimintaan. Toki ulkoisten tekijöiden aiheuttamaan vammaan ei voi aina itse vaikuttaa.

Syntyi vamma miten tahansa, niin henkilöllä itsellään on hyvin usein tekemistä vamman synnyn kanssa, vaikka syy olisi helpoin sysätä huonojen lenkkareiden tai kylmän kelin syyksi. Harjoitteluvirheet tai kehon heikkoudet ovat todennäköisesti hidastaneet kehitystä jo ennen loukkaantumista, mutta usein ne tulevat esille vasta kuntoutusvaiheessa, kun loukkaantumiseen johtaneita syitä selvitetään. Kun päästään selville alkuperäisistä syistä ja ne korjataan pitkäjänteisellä työllä, niin on hyvin todennäköistä, että suorituskyky kasvaa korkeammalle tasolle, mitä se oli ennen loukkaantumista. Loukkaantuminen on siis hyvä mahdollisuus vahvistaa omia heikkouksiaan ja oppia, millainen harjoittelu tukee omaa kehitystä parhaiten.

Loukkaantuminen voi herättää erilaisia tunteita, kuten ahdistusta, epävarmuutta, pelkoa, turhautumista, vihaa ja kiukkua. Se on täysin normaalia. Joku voi käydä läpi koko tunneskaalan turhautumisesta ahdistukseen ja iloon. Kyllä, sekin on täysin normaalia! Kun harmilliset asiat osuvat omalle kohdalle, niin ihmisellä on taipumus käsitellä asioita myös tunteella, ei pelkästään järjellä. Yleisesti ottaen, mitä aktiivisempi ja mitä lajilleen omistautuneempi ihminen, niin sitä enemmän lyhytkin tauko liikunnasta voi nostaa tunteita pintaan. Jos negatiiviset tunteet käyvät kovin voimakkaiksi, vaikka kyse olisi kohtuullisen lyhyestä harjoitustauosta, niin omaa suhdetta liikuntaan ja harrastukseen kannattaa toki miettiä. Lyhyt harjoitustauko ei ole maailmanloppu ja kunto ei laske hetkessä. Jos lepo ja paikallaan olo aiheuttavat ahdistuksen, niin niitä kannattaa harjoitella tulevaisuudessakin.

Tunteet kannattaa kohdata ja ilmaista. Niitä voi käsitellä joko ystävän, lajitoverin, valmentajan tai fysioterapeutin kanssa. Jos negatiivisia tunteita on paljon ja ne jäävät mylläämään vain oman pään sisään, niin ne ruokkivat itseään entisestään. Positiivinen ajattelu ihan totta auttaa! Kipu tuntuu sitä pahemmalta, mitä synkemmissä ajatuksissa kierit. Positiivinen mieli ja tätä kautta stressin välttäminen ovat ehdottomasti eduksi kropan hyvinvoinnin kannalta olipa sinulla vamma tai ei. Keho on loukkaantumisen yhteydessä jo valmiiksi pienessä hälytystilassa ja asiasta stressaaminen ei missään nimessä paranna tilannetta!

Liikunta on hyvä mielen tasapainottaja ja hyvän olon tuoja. Sen ei kuitenkaan tulisi olla ainoa kanava purkaa stressiä tai huonoja fiiliksiä. Loukkaantumisen yhteydessä hankalaa tilannetta voi olla vaikea käsitellä, jos henkilö on tottunut käsittelemään vastoinkäymisiä vain liikunnan avulla. Musiikki, ystävien tapaaminen, luonto tai mikä tahansa mielekkäältä tuntuva asia on hyvä pitää osana arkea, jotta et jää tyhjän päälle liikkumisen hetkellisesti estyessä. Vaivaa potiessa ajan voi käyttää muuhun mielekkääseen tekemiseen, mihin arjessa ei muuten riitä aikaa. Kun ihminen “joutuu” pysähtymään, on tämä oiva paikka oppia uusia asioita itsestään ja ajatuksistaan. Tottakai kannattaa käyttää ylimääräiset tunnit hyödyksi ja panostaa myös uneen, ravintoon ja kehonhuoltoon!

_DSC3846Kun itse kamppailin vaivojeni kanssa, niin tunteet olivat todellakin pinnassa ja aina ei ollut helppoa. Monen kantapään kautta oppineena koen, että vamma-aika on kuitenkin vahvistanut ja kasvattanut minua merkittävästi. Nykyisin kykenen käsittelemään pieniä vastoinkäymisiä rauhallisemmin ja enemmän järkeä käyttäen. Vaikutus ei näy pelkästään liikunnassa, vaan myös muilla elämän osa-alueilla. Nykyisin koen, että tauko omasta lajista ei ole katastrofi, vaan oiva mahdollisuus tehdä jotain muuta mielekästä ja vahvistaa heikkouksiani. Ilman telakkaputkea en todennäköisesti olisi innostunut polkujuoksusta, maantiepyöräilystä, melonnasta ja uinnista, koska olin niin hurmioitunut sileällä juoksemisesta. Vuodenajasta, tilanteesta ja paikasta huolimatta minulla on aina olemassa laji, mistä saan hyviä fiiliksiä.

Mitä otsikon esittämään kysymykseen tulee, niin loukkaantuminen on usein mahdollisuus! Se on mahdollisuus tulla vahvemmaksi, maltillisemmaksi ja tietoisemmaksi omasta kehostaan.

– Anne


Jos tarvitset apua loukkaantumisen tai vamman kääntämisessä mahdollisuudeksi, niin fysioterapeuttimme ovat apunasi!

Voit varata aikasi suoraan nettiajanvarauksemme kautta »

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: