Foam rollaus juoksijan polven ja reiden ulkosyrjän kireyden hoidossa: Onko siitä oikeasti hyötyä?

Tämän viikon #keskiviikkocasessa puhuin ITBS:sta (Iliotibial Band Syndrome) eli ns. ”juoksijan polvesta. Juoksijan polvessa on käytännössä kyse siitä, että reiden ulkosyrjällä kulkeva iliotibiaali kalvo (IT-kalvo) kiristyy jostakin syystä ja polven koukistuessa ja ojentuessa se hankaa reisiluun sivunastaa vasten polven seudulla aiheuttaen näin viheliään kiputilan. Tämä on yleisin ehdotelma kivun taustalla. Hankauksen ja tästä syntyvän kitkan on esitetty ärsyttävän alueen kudoksia johtaen kipuun.

 

Ilman tätä varsinaista vaivaakin monesti nähdään ihmisten rullaavan reisiensä ulkosyrjiä. Monesti nähdään heidän myös irvistävän kivusta – eli selvä syy rullata tätä paikkaa, koska se on niin kipeä. No, olipa vaivaa tai ei, IT-kalvon rullaamisesta ei juurikaan hyötyä taida olla. Monet kuitenkin sanovat, että reiden ulkosyrjän rullauksen jälkeen paikka tuntuu rennommalta. Tämä varmasti pitää paikkansa – tai sitten hermostomme on vain iloinen, että lopetit vihdoin tietoisen satuttamisesi.

it
No kerro nyt jo, kannattaako se?

 

”Juoksijan polven” kannalta IT-kalvon rullaus ei ainakaan todennäköisesti ongelmaa poista. Tämä vaatii hieman anatomian ymmärtämistä. IT-kalvo ei nimittäin kiristy itsenäisesti vaan se on jopa hieman jänteen omainen rakenne ainakin siinä mielessä, että siihen kiinnittyy lihaksia, jotka vaikuttavat suoraan sen toimintaan. Nämä kaksi lihasta ovat iso pakaralihas ja lantion edestä alaspäin kurottuva tensor fascia latae. Kireys niissä johtaa IT-kalvon kireyteen, mutta minkä vuoksi ne kiristävät, se on eri tarina.

 

Rullaus saattaisi tulla vaivan hoidossa mieleen: rullataan rakennetta, jolloin se venyttyy ja näin se liikkuu joustavammin polven alueella. Tutkimusten mukaan kuitenkin IT-kalvon venyttämiseen tarvittaisiin 9075 newtonin eli 925 kilogramman voima. Ja tuolloinkin kalvon pituus muuttuisi yhden prosentin verran. Luit oikein.

 

Lisäksi on hieman viitettä, jonka mukaan rullaus saattaa jopa aiheuttaa IT-kalvon paksuuntumista. Jos tämä pitää paikkansa, se vain entisestään heikentäisi kalvon liikkumista polven alueella. Rullaamalla IT-kalvon ympäriltä saat todennäköisesti samat tulokset ilman tätä riskiä ja kivuttomasti, jonka uskon olevan kaikille se miellyttävämpi vaihtoehtokin.

 

”Juoksijan polven” hoidossa monella muulla asialla on enemmän merkitystä kuin rullaamisella. Ja vaikka IT-kalvon kireys johtuukin osittain tiettyjen lihaksien kireyksistä, on kuitenkin syytä selvittää, miksi nämä lihakset kiristyvät. Ja sen takana saattaa olla moniakin tekijöitä. Mitä – tsekkaa tämän viikon #keskiviikkocase -video Facebookistamme.

 

Mukavaa viikonloppua kaikille!

 

– Tommi

 

Varaa aikasi urheilu- ja liikuntavammojen hoitoon erikoistuneille fysioterapeuteillemme tästä.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: