Nilkan nyrjähdys on erittäin yleinen vaiva urheilussa ja liikunnassa. Ammatillisessa kielessä nyrjähdys kääntyy muotoon inversiovamma. Sen akuuttina oireena on kirosanojen sävyttämät lausahdukset, mutta myös turvotus, kipu, painovarauksen arkuus ja mustelmat. Nilkan nyrjähdys on yksi yleisimmistä ellei yleisin urheilussa tapahtuva vamma, jota auttaa se, että se uusiutuu helposti. Nilkan nyrjähdys on haastava vamma siinä mielessä, että vaikka ensimmäisen vamman jälkeen paluu urheiluun ja liikuntaan voi olla suhteellisen nopea oireiden hävittyä, on myös vaivan kroonistuminen aito ongelma.

Nilkan nyrjähdyksen seurauksena nilkassa tapahtuu aina muutoksia. Yleisesti muutoksista voidaan sanoa, että nilkassa tapahtuu aina mekaanisia muutoksia (kuten nilkan nivelten ja nivelsiteiden ”löystymistä” ja kulumamuutoksia) ja toiminnallisia muutoksia (kuten proprioseptiikan ja voimantuoton häiriöitä). Nämä yhdessä johtavat mahdollisiin uusiin nyrjähdyksiin, jolloin kehittyy niin kutsuttu krooninen nilkan instabiliteetti (CAI). Yksi esitetty malli esimerkkinä on se, että nyrjähdyksen yhteydessä alueelta aistitietoa tuovat reseptorit vaurioituvat, jolloin nilkan asentokontrolli ja nilkan lihasten maksimaalinen voimantuotto heikkenevät ja lihasten reaktioaika pitenee, jotka yhdessä johtavat uuteen nyrjähdykseen. Useamman nyrjähdyksen tai jo yhdenkin jälkeen nilkka tuntuu epästabiililta, sen toimintakyky on alentunut, nilkka antaa helposti myöten ja sen käyttöön liittyy pelkoja.

Dohertyn ym. (2016) tutkimuksen mukaan jopa 40%:lle henkilöistä, joille sattuu ensimmäinen nilkan nyrjähdys, kehittyy ensimmäisen vuoden aikana CAI. Lisäksi Gribble ym. (2016) sanovat, että jopa 70%:lle kehittyy CAI, joiden historiassa on ollut nilkan nyrjähdys. Lisäksi yli 25%:lla käsi-, kori-, jalka- ja lentopalloilijoista on kroonista nilkan instabiliteettia. Myös esteettisissä lajeissa kuten baletissa, yli 50%:lla tanssijoista, joilla on ollut aiemmin nilkan nyrjähdys, on raportoitu olevan CAI.

Siis jo yhdellä nilkan nyrjähdyksellä voi olla kauaskantoiset seuraamukset. Jokaisella nyrjähdys on yksilöllinen ja kuntoutusprosessi erilainen riippuen vamman tuottamista muutoksista. Kuitenkin jo ensimmäiseen nyrjähdyksen jälkeen olisi tärkeää kiinnittää kuntoutukseen huomiota, vaikka kyseessä olisikin vain nilkan nyrjähdys.

 Nilkan nyrjähdyksen sattuessa älä jää toimettomaksi, vaan anna fysioterapeuttiemme auttaa. Varaa aikasi koska vain nettiajanvarauksemme kautta »


Lähteet:

  • Delahunt, E. 2016. Online-luento: Clinical Edge Sports Injury Webinar
  • Doherty, C., Bleakley, C., Hertel, J., Caulfield, B., Ryan, J. & Delahunt, E. 2016. Recovery From a First-Time Lateral Ankle Sprain and the Predictors of Chronic Ankle Instability: A Prospective Cohort Analysis. Am J Sports Med. DOI: 10.1177/0363546516628870
  • Eammon Delahuntin haastattelu. 2017. BJM talk medicine podcast, https://soundcloud.com/bmjpodcasts/dr-eammon-delahunt-international-authority-ankle-sprain-management-and-chronic-instability?in=bmjpodcasts/sets/bjsm-1
  • Gribble, P., Bleakley, C., Caulfield, B., Docherty, C., Fourchet, F., Tik-Pui Fong, D., Hertel, J., Hiller, C., Kaminski, T., McKeon, P., Refshauge, K., Verhagen, E., Vicenzino, E. & Delahunt, E. 2016. Evidence review for the 2016 International Ankle Consortium consensus statement on the prevalence, impact and long-term consequences of lateral ankle sprains. Br J Sports Med 2016;50: 1496-1505
  • Hertle, J. 2002. Functional Anatomy, Pathomechanics, and Pathophysiology of Lateral Ankle Instability. Journal of Athletic Training 37 (4), 364-375.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: