9 askelta kohti stressitöntä liikuntaa

Liikunta on kerrassaan mahtava voimavara ja keino stressin kukistamiseksi! Yleensä liikunta tuo arkeen energiaa ja jaksamista, mutta kun elämäntilanne, liikunnan kuormittavuus, ajanhallinta ja oma jaksaminen eivät kohtaa, voivat liikunnan vaikutukset kääntyä päälaelleen.

img_9953

Liikunta voi tuottaa enemmän stressiä kuin mitä se poistaa hyvin moninaisissa tilanteissa. Tässä muutama tyypillinen esimerkkitilanne.

 • Kun elämäntilanteeseen tulee muutoksia, sopeutuminen uuteen vie aikaa.
 • Kun ajanhallinnassa on puutteita ja liikunta täytyy sijoittaa turhan kiireisiin väleihin.
 • Kun tavoitteellisesti liikuntaa harrastavan pitkäaikaista tavoitetta ei lähestytä harjoittelusta huolimatta tai kun tavoite ei ole realistinen.
 • Harjoitusohjelmaan kuuluvat “inhokkiharjoitukset” voivat hetkellisesti aiheuttaa päänvaivaa.
 • Kun henkilö tuntee liiallista painetta liikunnasta, koko sisäisistä tai ulkoisista syistä.
 • Kun liikunnalla pyritään pakenemaan ajatuksia, jotka tulisi käsitellä muilla tavoin.
 • Kun liikuntaa on määrällisesti liikaa tai kun se muuttuu rutiininomaiseksi suoritukseksi nautinnon kadotessa.

Itse olen aikoinani ollut tilanteessa, kun liikunnan vaikutukset kääntyivät päälaelleen ja liikunta vei pitkällä aikavälillä sekä kropalta että mieleltä enemmän energiaa kuin mitä se loppupeleissä antoi. Välillä saan tavata ihmisiä, jotka ovat saman tapaisessa tilanteessa ja yleensä taustalla on pitkässä juoksussa runsaasti niin henkistä stressiä kuin kuin fyysistä kuormitusta. Sekä kroppa, että pääkoppa väsyvät, jos molempiin kohdistuu pitkällä aikavälillä liikaa kuormaa. Jos tilanne pääsee liian pitkälle, niin  keho voi vaatia hyvin pitkän ajan palautuakseen. Sen takia asiaan on suhtauduttava vakavasti. Omia liikuntatottumuksia on hyvä puntaroida säännöllisesti ja peilata, ovatko ne tasapainossa tämänhetkisen elämäntilanteen kanssa. Antaako liikunta näillä treenimäärillä ja intensiteetillä sinulle energiaa vai syökö se sitä? Junnaako kehittymisesi paikallaan ja ehditkö palautua niin treenistä kuin muista arjen touhuista? Vaikka tilanne tuntuisi kohdallasi tällä hetkellä hyvin tasapainoiselta, niin aina välillä on hyvä istahtaa alas ja päivittää tilannetta.

Tässä muutama hyväksi havaittu keino kohti stressitöntä liikuntaa.

 1. Hyväksy muuttuvat elämäntilanteet ja kiireisemmät ajanjaksot

Kun elämäntilanteeseen tulee pieniä tai suuriakin muutoksia, sopeutuminen uuteen vie aikaa. Energiaa ja ajatuksia kuluu muutokseen, jolloin etenkin kuormittavan liikunnan harrastaminen voi olla mielelle liikaa. Hyväksy tilanne, ota aikaa sopeutumiselle ja harrasta juuri sellaista liikuntaa, mikä sillä hetkellä tuntuu hyvältä. Kun olet saanut arjen pyörimään taas normaalisti ja olet antanut itsellesi luvan huokaista hieman, niin todennäköisesti motivaatio on korkealla ja myös keho on valmis vastaanottamaan tiukkaakin treeniä.

 1. Suunnittele sopivasti, älä liikaa

Jos et noudata mitään tiettyä harjoitusohjelmaa, mutta sinulla on mielessä jokin tavoite tai vaikka mielenkiintoinen tapahtuma, niin suunnittele harjoitteluasi hieman etukäteen. Jätä yksi treeni väliin ja ota tämä aika suunnittelulle. Jos pitkän tähtäimen suunnitelmat tuntuvat haastavilta niin suunnittele kuukausi kerrallaan. Tämä antaa sinulle myös mahdollisuuden muokata ohjelmaa helpommin, kun tunnustelet kuukausi kerrallaan, miltä treenimäärät tuntuvat.

Jaottele kuukautesi esimerkiksi 2-3 perusviikkoon, joita seuraa yksi kevyempi viikko. Kunkin perusviikon kohdalle merkkaa 1-3 avainharjoitusta, jotka ovat oleellisia tavoitteesi täyttymisen kannalta. Laadi nämä treenit niin, että ne etenevät progressiivisesti viikko viikolta. Ennen kunkin viikon alkua sijoita avaintreenit sellaisiin kohtiin, kun sinulla on eniten energiaa tehdä treeni. Kun satsaat näihin muutamaan harjoitukseen, jää muille päiville huomattavasti enemmän jouston varaa niin aikataulun kuin treenin suhteen ja tärkeät harjoitukset tulee silti tehtyä. Kun vain muutama harjoitus on tarkasti määritelty, niin jaksat panostaa tärkeimpiin harjoituksiin ja toisaalta nauttia niistä treeneistä, kun sinulla on enemmän vapautta.

Kevyemmällä viikolla vähennä treenimääriä ja panosta palautumiseen. Tällöin sinulla on enemmän aikaa tehdä asioita, joita ei välttämättä muuten arkena ehtisi tekemään. Kun perusviikkojen aikana tiedät, että kevyempi viikko on tulossa, niin jaksat panostaa tärkeisiin treeneihin enemmän.

 1. Tee vastenmielisimmät harjoitteet, kun energiatasot ovat kohdallaan

Hyvin monella meistä on  harjoituksia, joiden tekeminen on huomattavasti vastenmielisempää kuin lempitreenin tekeminen. Tämä voi tuottaa hetkellisesti stressiä. Yleensä harjoituksen jälkeen on kuitenkin hyvä olo ja saatat kokea onnistumisen tunteita. Oli kyseessä sitten kehonhuoltoharjoitus, keskivartalotreeni, vauhtikestävyysharjoitus tai tekniikkatreeni, niin pyri sijoittamaan harjoitus sellaiseen kohtaan, kun olet henkisesti ja fyysisesti virkeässä tilassa. Väsyneenä on helpompi antaa periksi tai jättää koko harjoitus väliin. Etenkin jos inhokkitreenisi on tärkeä tavoitteesi kannalta, niin merkkaa se yhdeksi avainharjoituksistasi.

 1. Liiku yhdessä tai ohjatusti

Jos joudut tekemään arkena paljon ajatustyötä, niin treenin suunnittelu voi tuntua raskaalta. Sovi treenit kaverin kanssa tai lähde liikkumaan ohjatusti. Näin pääkoppa saa levätä harjoituksen ajan ja todennäköisesti pääset hetkeksi irti myös työasioista tai muista huolista.

 1. Älä työnnä murheita sivuun liikunnan avulla

Yleisesti ottaen liikunta virkistää mieltä – siitä ei pääse yli eikä ympäri! Kuitenkin, jos elämässä tapahtuu suuria muutoksia tai syntyy murheita, niin älä pakene ajatuksia liikunnan avulla. Jos ajatukset palaavat aina liikuntakerran jälkeenkin mieleesi ja liikunta tuo vain hetkellisen hyvän olon tunteen, niin käsittelethän mieltä painavat asiat lopulta jollain muulla tavalla.

 1. Arkiliikunta kunniaan

Jos liikuntahetkiä on vaikea sijoittaa kalenteriin niin ota ilo irti arkiliikunnasta. Jokaisella on varmasti jokin tapa, millä saisi lisättyä päivittäistä hyötyliikuntaa. Joskus on vain helpompi esimerkiksi kävellä töihin pienen lenkin kautta, kuin pakata töihin mukaan treenikamat, välipalaa ja pesuvälineet. Kun viikossa on muutama avaintreeni, joihin panostat,  niin arkiliikunta tuo leppoisaa ja ansaittua vaihtelua viikkoon.

 1. Suuntaa luontoon

On epäilemättä selvää, että luonnolla ja ulkoilulla on terapeuttinen vaikutus. Kun huomaat, että arki tuntuu stressaavalta, niin kokeile siirtää treenit ulkoilmaan, mielellään luonnon keskelle. Sen sijaan, että menet liikenneruuhkien läpi täpötäyteen uimahalliin tai kuntosalille, jonotat vuoroasi seuraavalle laitteelle ja olet koko ajan musiikin ja ihmisten ympäröimänä, voi stressaavan viikon päätteeksi hetken hiljaisuus ja luonnon äänet voivat olla ihan hyvä vaihtoehto.

 1. Mistä paineen tunne tulee?

Jos harrastat liikuntaa joukkueessasi ja koet, että treeneihin tai otteluihin meno tuntuu päivä päivältä vaikeammalta, niin on syytä pysähtyä miettimään, mistä tunne tulee. Asettaako joku paineita harteillesi vai oletatko muiden vaativan sinulta paljon? Usein olemme itse suurin paineen asettaja, sillä huomaamme ja muistamme omat epäonnistumiset paremmin kuin kukaan muu. Älä ole liian kriittinen itsellesi! Jos kuitenkin koet, että paineet tulevat ulkopuolelta, niin asia kannattaa ottaa puheeksi hyvissä ajoin. Jos tilanne pääsee kärjistymään niin ennen pitkää tilanteesta tulee hankala ja nautinto harrastukseen voi kaikota kokonaan.

 1. Erota laiskuus ja väsymys

Lenkille tai treeneihin lähtö voi ajoittain tuntua raskaalta. Joskus ennen yksittäistä harjoitusta voi laiskotuttaa, mutta et ole täysin varma, onko kyse sittenkin todellisesta väsymyksestä. Kokeile ottaa 15 minuutin kevyt alkulämmittely tavalla tai toisella. Jos tämän ajan sisällä ajatus liikunnasta tuntuu edelleen vastenmieliseltä ja kroppa hyvin väsyneeltä, niin jätä harjoitus väliin tai hyödynnä lämmittelyt kehonhuollon merkeissä. Älä puske väkisin treeniä läpi, jos taustalla on todella joko henkistä tai fyysistä väsymystä. Jos kropan viestejä ei opi kuuntelemaan, ilmoittelee keho liiallisesta kuormituksesta ennen pitkää kipuna tai muina oireina.

Ei muuta kuin stressitöntä viikonloppua!

Eiköhän liikuta just silviisii, kun tänään hyvälle tuntuu.

-Anne


Jos kaipaat apua harjoittelusi kanssa, ovat asiantuntijamme palveluksessasi! Meiltä löydät koko skaalan aina kivunhoidosta huippukuntoon treenaamiseen asti!

Ajan asiantuntijoillemme voit varata nettiajanvarauksemme kautta 24/7 »

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: