_DSC3821Olen puhunut kahtena viime viikkona alaselän rasitusmurtumista nuorilla urheilijoilla uudessa keskiviikkoisin ilmestyvässä #keskiviikkocase infopaketissamme (voit katsoa videot Facebook-sivuiltamme). Tänään nostan samasta aiheesta esiin pari hyvää pointtia El Rassin ym. (2013) tutkimuksesta, johon osallistui 132 nuorta urheilijaa erilajeista (keski-ikä 13 vuotta), joilla oli havaittu alaselän rasitusmurtuma. Tutkimuksessa urheilijoiden hoito oli nonoperatiivista ja se saattoi sisältää tuen käyttämistä, lajisuorituksen muokkausta tai fysioterapiaa urheilijan yksilöllisen tilanteen mukaan.

 

Lajiharjoittelun/urheilun lopettaminen ainakin kolmeksi kuukaudeksi näytti olevan tutkimuksen mukaan hyvä ennustamaan onnistunutta kuntoutumista alaselän rasitusmurtumasta. Tutkimuksen mukaan vähintään kolmen kuukauden tauon urheilusta pitäneet (86 kpl) saavuttivat 16.39 kertaa todennäköisemmin erinomaisen kuntoutustuloksen kuin he, jotka pitivät lyhyemmän tauon (46 kpl).

 

Kuvantamistutkimuksissa kontrollikäynnillä 46:lla potilaalla oli luussaan parantumista ja 86 potilaalla parantumista ei ollut havaittavissa. Sitten asiat menevät mielenkiintoisiksi:

  • Heillä, joilla parantumista oli havaittu, oli kliinisessä tutkimuksessa lopputulos erinomainen 25/46 potilaalla, hyvä 20/45 potilaalla ja yhdellä ”poor”.
  • Heillä, joilla parantumista ei havaittu kuvantamisissa, oli kliinisessä tutkimuksessa lopputulos erinomainen 23/86 potilaalla, hyvä 54/86 potilaalla, ”fair” 6/86 ja ”poor” 3/86 potilaalla.
  • Luun paraneminen ei siis ollut yhteydessä kliiniseen kuvaan hoitotuloksissa.

*Arviointi asteikon selitykset löydät tekstin lopusta.

 

Luun paranemisen ei välttämättä tarvitse olla hoidan päätavoite tutkijoiden mukaan. Tällä viikolla esittelemässäni Alyasin ym. (2007) tutkimuksessa huomattiin, että urheilijat voivat olla täysin oireettomia, vaikka heidän alaselistään löytyi paljon ”epänormaaliuksia”. Tärkeintä onkin aina se, mitä urheilija kokee ja millainen hänen tilanteensa on. Hoidon tavoitteen tulisi olla ennen kaikkea kivuton ja oireeton paluu urheilun pariin. Tähän urheilun lopettaminen ainakin kolmeksi kuukaudeksi näyttää olevan toimiva keino.

 

Se, mitä urheilun lopettaminen tarkoittaa käytännössä, vaihtelee luonnollisesti aina tilanteen ja oirekuvan mukaan. Se ei kuitenkaan missään tapauksessa tarkoita harjoittelun lopettamista vaan ennen kaikkea kuormituksen muokkausta tilanteeseen sopivaksi. On aina hyvä muistaa, että hyvin harvassa vammassa pitää liikkuminen lopettaa kokonaan. Kuormituksen muokkauksessa ammattilaisilta saa varmasti aina apua.

 

Pidetään korvat höröllä nuorten urheiijoiden kohdalla heidän alaselkänsä kipeytyessä!

 

Anna fysioterapeuttiemme auttaa rasitusmurtumien ja muiden selkävaivojen kanssa. Varaa aikasi tästä.

 

*erinomainen = ei kipua tai oireita kuormittavan lajisuorituksen jälkeen, hyvä = minimaalisesti kipua tai muita oireita kuormittavan lajisuorituksen jälkeen, ”fair” = kohtalaista kipua ja suorituskyvyn vajetta, ”poor” = potilas ei voinut palata urheilun pariin

 

Lähteet: 

Alyas, F., Turner, M. & Connell, D. 2007. MRI findings in the lumbar spines of asymptomatic, adolescent, elite tennis players. The British Journal of Sports Medicine 41, 836-842.

El Rassi, G., Takemitsu, M., Glutting, J., Shah, S.A & Suken, A. 2013. Effects of sports modification on clinical outcome in children and adolescent athletes with symptomatic lumbar spondylolysis. American Journal of Physical medicine & Rehabilitation 92 (12), 1070-1074.  

Warden, S.J., Burr, D.P., Brukner, P.D. 2006. Stress fractures: pathophysiology, epidemiology, and risk factors. Current Osteoporosis Reports 4, 103-109.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: