Mitä opin vuonna 2016? (by Anne)

Niin on taas vuosi lähellä loppuaan ja olen jälleen aavistuksen kokeneempi työrintamalla. Hurjaa vauhtia nämä kuukaudet etenevät, mutta ehkäpä se kertoo siitä, että päivät täyttyvät mielekkäästä tekemisestä! Koska tämä teksti on viimeiseni ennen joulua, on hyvä koota yhteen asioita, joita olen tämän vuoden aikana oppinut työkokemusten myötä.

Vuosi on ollut sopivan touhukas ja olen oppinut yksityiskohtaisia asioita fysioterapian rintamalla, mutta myös oivaltanut suurempia kokonaisuuksia asiakastyöhön liittyen. Tässä päällimmäisiä ajatuksia jälkimmäisistä asioista.

img_20151231_113558

Ihmiset reagoivat eri tavoin kehon viesteihin.

Asiakaskunta on tänä vuonna ollut hyvin vaihteleva. Ikähaitari on ollut hyvin suuri, syyt vastaanottokäynnille ovat olleet hyvin kirjavia, kuten myös asiakkaiden liikunnallinen aktiivisuus.

Koska olen kohdannut hyvin erilaisia ja hyvin erilaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä, niin olen huomannut, että suhtautuminen omiin vaivoihin on ollut hyvin vaihtelevaa. Osa suhtautuu vammoihin hyvin tunteikkaasti ja ne voivat huolestuttaa enemmän kuin todellisuudessa olisi tarvis. Osa taas painaa asiaa villaisella ilman huolen häivää. Oman kokemuksen mukaan kultainen keskitie näiden väliltä saattaisi tukea paranemista kaikkein eniten. Yleensä ihmiset, jotka eivät huolestu asiasta juuri lainkaan ja odottavat ajan parantavan haavat, voivat olla hankalimmin motivoitavissa harjoitteluun ja vaiva voi edetä siihen pisteeseen, että sen kuntouttaminen muuttuu haastavammaksi. Toisaalta ylihuolehtiva tai jopa panikoiva asiakas saattaa hidastaa paranemista stressaamalla asiasta liikaa tai testaamalla esimerkiksi lenkillä jalkaansa, josko se kestäisi jo tänään. Jokaisella on kuitenkin oma tapansa reagoida asioihin ja niihin on vaikea vaikuttaa. Se mitä fysioterapeuttina voin tehdä, on kertoa asiakkaalle havaitsemani asiat niin kuin ne ovat, mutta ilmaista asian tilanteeseen sopivalla tavalla. Vähättelemättä tai paisuttelematta asiaa.

Kuuntele. Kysy. Kerro.

Anna asiakkaan kertoa, miksi hän on tullut vastaanotollesi. Joissain tapauksissa asiakas osaa kertoa hyvin paljon omasta ongelmastaan. Kertomuksesta saattaa tulla esille vaivaa helpottavat ja pahentavat liikkeet, sen synty ja muut oireet, vaikkei asiakas tätä itse kertoessaan ehkä huomaa. Älä myöskään tee oletuksia asiakkaasta tai hänen toiminnastaan. Kysy ja kerro. Joskus asiat, joita saatan pitää hyvin itsestään selvinä eivät ole sitä asiakkaalle. Elämäntilanteet, työ, harrastukset, aiemmat vammat, lääkitys ja sairaudet voivat hyvin olla yhteydessä vaivojen syntyyn. Kysy mieluummin liikaa kuin liian vähän. Joissain tilanteissa olen olen pyytänyt asiakasta esimerkiksi välttämään kumartelua tai eteen taivuttelua. Tämä tulee asiakkaalle hyvin selväksi terapiatilanteessa, kuitenkin heti seuraavassa hetkessä hän sitoo kenkiään juuri kielletyssä asennossa. Kerro asiakkaalle siis asiat konkreettisin esimerkein.

Jotta asiakas motivoituu ja tekee asiat oikein, täytyy hänelle pystyä selittämään asiat, jotka ovat vaikuttaneet vaivan syntyyn.

Hyvin usein asiakkaan hakeutuessa fysioterapiaan ilman lääkärin lähetettä toivotaan ensimmäiseksi tietoa siitä, mikä vaiva hänellä on tai miten diagnosoin hänet. En halua diagnosoida asiakkaitani tai ajatella häntä ihmisenä, jolla on juoksijan polvi, tenniskyynärpää tai kiertäjäkalvosin oireyhtymä. Kliseisesti sanottuna pyrin mieluummin katsomaan häntä kokonaisuutena. Harvoin kerron hänelle mitään spesifiä nimeä ongelmasta, koska loppujen lopuksi tietyn diagnoosin antaminen kertoo hyvin harvoin siitä, miten ongelma on syntynyt tai miten se on ratkaistavissa. Asiakkaan korvaan osa diagnooseista saa vaivan kuulostamaan pahemmalta kuin mitä se välttämättä olisikaan. Mieluummin keskityn työssäni siihen, mitä minä näen kehossa tapahtuneen ja mitkä asiat ovat saattaneet vaikuttaa nykyisen tilanteen syntyyn. Kun saan selitettyä nämä asiat hänelle oikealla tavalla, on harjoitteiden merkityksen ymmärtäminen ja näin ollen myös motivoituminen omaan aktiivisuuteen helpompaa.

Passiiviset menetelmät ovat harvoin kauaskantoinen ratkaisu.

Tämä ajatus on toki pitkältä ajalta tuttu, mutta tänä vuonna olen havainnut sen vielä konkreettisemmin. Minulla käy niin fysioterapia- kuin hieronta-asiakkaitakin. Muutaman kanssa olen aloittanut asiakassuhteen hieronnan merkeissä erinäisten vaivojen takia. Olemme saattaneet puhua fysioterapiamahdollisuudesta jo ensimmäisellä käynnillä, mutta päätyneet kokeilemaan hierontaa useamman kerran ilman toivomaamme vastetta. Vasta perusteellisen tutkimisen, tilanteeseen sopivan hoidon ja harjoitteiden oppimisen jälkeen asia on edennyt toivomaamme suuntaan. Vaaditaan aina asiakkaan omaa aktiivisuutta saavutetun tilanteen ylläpitämiseksi. Harvalla on mahdollisuus käydä joka toinen päivä hoidattamassa itseään kuntoon.

Vaikka harjoite olisi kuinka hyvä ja tehokas, niin se ei toimi, jos sitä ei kyetä esittämään asiakkaalle juuri oikealla tavalla.

Jokainen oppii asioita omalla tavallaan. Harjoitteita läpi käytäessä toisten on helppo hoksata liikkeet mielikuvien kautta, toisille toimii manuaalinen ohjaus, toisille taas hyvin tarkka sanallinen selittäminen ja toiset ymmärtävät parhaiten malliesimerkin kautta. Jos asiakas tekee harjoitteet väärin, niin fysioterapeutin on syytä katsoa ensimmäiseksi peiliin.

Miten voisin ohjata liikkeen selkeämmin ja mitä eri keinoja voin käyttää sen opettamisen yhteydessä? Onko harjoite asiakkaan tilanteeseen nähden liian haastava?

Jos mietin asiaa lukioaikojeni näkökulmasta, niin mielestäni parhaita opettajia olivat he, jotka pystyivät näkemään tehtävän opiskelijan näkökulmasta. Esimerkiksi opettajani sain minut innostumaaan entisestä inhokkiaineestani historiasta, kun hän kirjoitti muistiinpanot piirtäen ja käytti muuten hyvin eloisaa opetustyyliä. Innostuin jopa niin paljon, että läpäisin aineen yo-kirjoitukset hienoin arvosanoin. Samalla tavoin fysioterapeuttina opetan asiakasta ottamaan vastuuta omasta kuntoutumisestaan sekä pyrin ohjaamaan, innostamaan ja motivoimaan aktiiviseen tekemiseen tilanteeseen sopivalla tavalla.

Stressi ja heikentynyt unen laatu ovat myrkkyä paranemiselle ja hyvinvoinnille.

Tämä on monelle hyvin itsestään selvä asia. Töissä  tämä näkyy konkreettisesti etenkin kahdella tavalla. Ensimmäiseksi, kuntoutuminen ei etene optimaalisella tavalla, jos asiakkaalla on kotona tai työelämässä hyvin stressaava tilanne tai hän syystä tai toisesta tinkii unen määrästä tai laadusta. Ihminen tarvitsee lepoa palautuakseen. Vasta muun elämäntilanteen rauhoituttua kuntoutuminen lähtee etenemään rivakammin ja toisaalta asiakkaalla on enemmän jaksamista panostaa omaan hyvinvointiinsa. Toiseksi, stressaavat ajanjaksot kuten joulua ja lomaa edeltävät ajat tietää sitä, että minulla riittää töitä. Esimerkiksi ennen joulua on ruuhkaa joulu- ja työkiireiden myötä. Tammikuun alkupuoli on hiljaista, kun ihmiset ovat rentoutuneet ja panostavat liikkumiseen ja hyvinvointiin. Helmikuun lopussa tai viimeistään maaliskuun alussa tulee toinen ruuhkapiikki, kun vuodenvaihteen aikaan saavutettu hyvä olo tai säännöllinen elämänrytmi ovat tipotiessään. Edetäänhän jouluun siis rennoin mielin ilman joulustressiä!

Tämä on myös hyvä muistutus itselleni, sillä minulla on tapana innostua myös vapaa-ajalla monista aktiviteeteistä. Jos kiirettä pukkaa, niin tingi muista vapaa-ajan touhuista. Unesta älä tingi!

Minusta on mahtavaa, että saan tehdä töitä ihmisten parissa. Joka päivä saan kohdata uusia persoonia ja toisaalta tavata jo aiemmin tuttuja kasvoja. Se on äärimmäisen mielenkiintoista ja opettavaista! Pääsen työssäni kuulemaan hyvin erilaisia tarinoita, kokemuksia ja näkökulmia, jotka ovat avartaneet myös omaa perspektiiviä asioihin. On ilo tehdä töitä teidän kanssanne!

img_20151231_111355

Kiitos siis asiakkaille ja työtovereille tästä hienosta vuodesta 2016. Joulun aikaan huokaisen tovin työrintamalla ja suuntaan hetkeksi pohjoiseen rentoutumaan minulle parhaalla tavalla eli perheen, ulkoilun ja hiihdon merkeissä. Vuodenvaihteen jälkeen palataan taas asiaan.  Ei muuta kuin, rentouttavaa joulun odotusta juuri Sinulle!

-Anne


Fysioterapeuttimme ovat valmiina auttamaan Sinua myös joulukuussa.

Ajan voit varata suoraan nettiajanvarauksestamme »

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: