Myytinmurtajat: totuus venyttelystä

Törmään viikoittain toteamukseen: ”Voisihan sitä venytellä enemmänkin.” Tietysti tämä pitää paikkansa, koska monilla lihashuolto jää hyvin vähäiseksi, oli kyseessä sitten lenkkeilijä, palloilija tai voimailija. Tehtäväni tässä jutussa ei ole kuitenkaan moralisoida ketään tästä faktasta vaan kertoa teille totuus venyttelystä.

Se ei nimittäin venytä lihasta ollenkaan.

img_9372

Venyttely on siis huono sana. Kuminauhaa on mahdollista venyttää niin kuin on fysioterapeuttien käyttämää kinesioteippiäkin, mutta lihasta ei – ainakaan kovin helposti tai pienessä ajassa. Esimerkiksi reiden ulkosyrjällä olevaa monesti hyvin kireältä tuntuvaa ITB-jännettä venyttääkseen yhden prosentin verran tulisi siihen tuottaa 9075 N voima, joka vastaa 925 kilogrammaa Jalkapohjan plantaarifaskian kanssa päästään paljon pienemmällä hikoilulla eli noin puolella, 4515 N voimalla, jota vastaa 460 kiloa. Vertailukohtana tälle voidaan käyttää korkeinta painetta, jonka kokeneet terapeutit tuottavat selkärangan nikamia mobilisoidessa, joka on 37 kg. Emme tuota emmekä itse pysty tuottamaan siis lähellekään sellaisia voimia, jotka ylittäisivät kudoksen venymistä aiheuttavan kynnyksen.

Liikkujien ja urheilijoiden olisikin sen sijaan viisaampaa keskittyä venyttelyssä aivan johonkin muuhun kuin siihen, että haetaan lihakseen maksimaalinen kireys ja kivun tunne. On järkevämpää tehdä paljon rauhallisempaa ja miellyttävämpää venyttelyä, jossa käytetään hengitystä apuna. Lihaksen kireyden tunne on tyypillisesti hermostollista eli sen normaali sähköinen aktiivisuustaso (lepotonus) on koholla. Hengittämisen ja rauhallisen työn avulla saamme tehokkaasti hermostomme aktiivisuutta alennettua, jolloin myös lihaksemme sallivat enemmän liikettä käyttöömme. Ja kenties saat illalla tehtynä myös paremmin unen päästä kiinni, kun mielesi ja kehosi rauhoittuu hengitysharjoituksia tehdessä näin joulustressin keskellä.

Alla olevalla videolla käydään läpi helpot periaatteet rauhalliseen perusvenyttelyyn. Liikkuvuuden kehittämiseksi on totta kai olemassa myös monia muita järkeviä keinoja, joista suuri osa sisältää myös lihastyötä. Pitääksesi kehostasi hyvää huolta onkin tärkeää muistaa perussääntö ”motion is lotion”. Lihasten käyttäminen ja riittävästä palautumisesta huolehtiminen on keholle ja mielelle parasta huoltoa.

-Tommi


ps. verkkokaupassamme on Black Friday tarjouksena -15% fysioterapia, hieronta ja kiropraktiikkakäynneistä alennuskoodilla: BLACK15. Voimassa 27.11. asti.


Jos lihakset tuntuvat aina vain kiristävän eikä pelkkä venyttely tunnu auttavan, varaa aika urheilu- ja liikuntavammojen kuntoutukseen erikoistuneelle fysioterapeutillemme niin selvitetään yhdessä kireyden syy ja keinot sen lievittämiseksi.

Voit varata ajan suoraan tästä »


Lähteet:

Weppler, C.H., 2010. Increasing muscle extensibility: a matter of increasing length or modifying sensation? Phys Ther. Mar;90(3):438-49. doi: 10.2522/ptj.20090012.

Chaudhry, H. & Schleip, R. 2008. Three-dimensional mathematical model for deformation of human fasciae in manual therapy. J Am Osteopath Assoc. Aug;108(8):379-90.

Adam Meakins: The Shoulder – Complex doesn’t have to be Complicated –koulutus, 10/2016

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: