Niskat kuntoon epäkäsharjoitteilla?

Oletpa sitten urheilija tai toimistotyöntekijä, tämä teksti ja video ovat sinulle. Ne kertovat yksinkertaisesta tavasta vähentää niska-hartia-olkapääalueen kireyksiä ja vähentää alueen vammoja. Teksti pohjautuu viime viikonloppuna käymääni Adam Meakinsin The Shoulder – Complex doesn’t have to be Complicated –koulutukseen. Adam Meakins on englantilainen fysioterapeutti, joka on Arsenal fani, mutta ehkä tärkeämpi asia on se, että hänellä on hyvin vahva tutkimuksiin perustuva näkökanta fysioterapiaan ja kuntoutukseen. Koska sain koulutuksesta itselleni ammatillisesti paljon, tahdon jakaa ainakin tämän yhden ajatuksen sieltä eteenpäin. Puen sen alkuun kahdeksi kysymykseksi:

Mistä niska-hartiaseudun kireys oikeasti voikaan johtua?

Mikä olisi yksi helppo keino vähentää olkapään ja niskan vammoja?

upper-trapezius

Monesti niska-hartiaseudulla haittaa tuottaa epäkäslihaksen yläosa. Se kulkee karkeasti sanottuna olkapään ja kallonpohjan välillä. Lihas tuntuu monesti kireältä ja siltä, että siinä on kovia solmukohtia ja tiukkoja säikeitä. Kun joku tuttumme tarttuu siihen käsillään ja ottaa kevyenkin puristusotteen, kierimme pahimmassa tapauksessa lattialla kivusta. Mutta miksi lihas tulee kireän ja kipeän tuntuiseksi niin usein ja helposti?

Lihasten aktivoitumista mitataan perinteisesti sähköisillä EMG-tutkimuksilla. Epäkkään yläosan aktiivisuuden on monesti nähty nousevan kivuliailla henkilöillä, jolloin niiden yliaktiivisuuden on ajateltu olevan syypää kipuun. Tästä on tehty johtopäätös, että sen aktiivisuutta on saatava vähennettyä, jotta kipu vähenee. Mutta onko tämä koko totuus? Tutkimuksissa nähdyt korkeat EMG-tasot voivatkin johtua siitä, että yksinkertaisesti heikko lihas tekee vain aivan äärimmäisen paljon töitä. Aktiivinen epäkäslihaksen yläosa voikin oikeasti olla uhri eikä syypää.

Tällöin oikea ratkaisu olisikin lähteä kehittämään lihaksen voimaa. Tutkimusten mukaan epäkäslihaksen yläosan vahvistamisen on osoitettu vähentävän kipua henkilöillä, joilla on kroonisia niska- ja olkapäävaivoja. Voimaharjoittelun kautta tuleva lihaksen vahvistaminen onkin järkevä vaihtoehto niskan ja olkapään alueen vaivojen vähentämisessä. Koska lihaksen kapasiteetti nousee, sen ei tarvitse työskennellä koko ajan äärirajoillaan, jolloin se ei myöskään ole niin kireä.

Jos mietitään seuraavaksi urheilijaa, miksi epäkäslihaksen hyvä lihaskunto olisi hänelle tärkeä? Erityisesti urheilulajeissa, joissa kädet ovat pään päällä tai käsillä ja olkapäillä otetaan iskuja vastaan, olisi lihaksen hyvä olla kunnossa. Epäkäslihaksen yläosa jarruttaa tehokkaasti olkapäähän ylhäältä kohdistuvia iskuja ollen näin tärkeä lihas sen turvallisuuden kannalta. Sen tietyt lihassäikeet myös toimivat erittäin hyvin välittääkseen voimia pois niskasta. Jos lihas on heikko, kohdistuu olkapään muihin rakenteisiin ja niskaan todennäköisesti suurempia voimia, jolloin loukkaantumisriski kasvaa.

Tahdon kuitenkin kirjoittajana muistuttaa kaikkia, että yhden lihaksen harjoittelu ei tee ketään autuaaksi. Yksi lihas ei tuota mitään liikettä yksin, vaan aina joidenkin muiden kanssa. Niska-hartia-olkapää alueen kokonaisvaltainen lihaskunto on edelleen tärkeämpää loukkaantumisten vähentämisessä kuin vain yhden lihaksen harjoittaminen.

Alla olevasta videosta löydät esimerkkiharjoitteita, joilla lähteä parantamaan epäkäslihaksen voimaa. Katso video ja nappaa edes yksi harjoitteista itsellesi vähentääksesi niska-hartiaseudun ongelmia. Mukavaa viikonloppua kaikille!

– Tommi


Oli vaivasi sitten niskassa, hartiassa tai olkapäässä, niin fysioterapeuttimme ja hierojamme ovat apunasi. Voit varata aikasi tästä »


LÄHTEET:
Adam Meakins, The Shoulder – Complex doesn’t have to be Complicated -koulutus, 10/2016

Adam Meakins, The Upper Traps, over assessed, over blamed & very misunderstood! –blogiteksti https://thesportsphysio.wordpress.com/2013/04/09/the-upper-trapezius-over-looked-over-blamed-misunderstood/

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: