Epätietoisuus nuorten urheilijoiden vaivoissa: Mitä pitäisi tehdä seuraavaksi?

_MG_9274

Tämä aihe on lähellä sydäntäni ja siihen on muutama syy. Ensinnäkin, tämä on osaltaan vaikuttanut siihen, miksi olen fysioterapeutti tänä päivänä. Toiseksi, asia tulee säännöllisesti vastaan työssäni. Ja se kaikkein tärkein syy, tämän asian parissa voitaisiin toimia mielestäni paremmin.

Kuvitellaan seuraava tilanne. Nuorella urheilijalla on vaiva, joka on jatkunut jo jonkin aikaa. Harjoittelua on välillä kevennetty tai harjoittelusta on pidetty jopa kokonaan taukoa. On ehkä yritetty jo alustavasti selvittää, mikä on vialla. On kyselty tutuilta, on ehkä luettu netistä. Vaiva kiusaa kuitenkin edelleen. Seuraa tärkeä kysymys, mitä pitäisi tehdä seuraavaksi?

Tämän tyyppisiin tilanteisiin sisältyy monesti yhteneväisiä piirteitä ja on yleistä, että taustalla varjostaa epätietoisuus. Jostain on ehkä saatu ohje lopettaa urheilu tietyksi aikaa, joku muu on taas neuvonut toisella tavalla. Usein nuorilla lievät vaivat voivat mennä ohitse yhtä huomaamatta kuin alkoivatkin, mutta kasvuiässä jotkin vaivat saattavat kiusata ärsyttävän pitkään. Näissä tilanteissa varhainen ymmärrys siitä, mitkä tekijät vaikuttavat vaivan taustalla ja vastaus kysymykseen, kuinka tulisi jatkossa toimia, on tärkeää. Tämä vaatii sekä lääkäriltä että fysioterapeutilta vankkaa osaamista, joka nojaa parhaaseen tämän hetkiseen tietoon urheilulääketieteen ja urheilufysioterapian saralta. Lisäksi molempien ammattiryhmien on ymmärrettävä, koska nuori tulisi ohjata lääkärin tai vastaavasti fysioterapeutin vastaanotolle.

Melko yleinen esimerkki on tapaus, jossa nuorella on vaiva, johon liittyen hän on saanut yksinkertaisen ohjeistuksen olla urheilematta siihen asti, kunnes vaiva on poissa. Tähän liittyen on tärkeä ymmärtää, että nuori urheilija on usein innokas harjoittelija ja halu urheilla on kova. Näin ollen pitkään jatkuva vaiva on iso kolaus ja sillä voi olla merkittävä vaikutus nuoreen. Tämä puoli pitäisi myös osata huomioida. Lisäksi, vaikka urheilijalla on vaiva, niin lähes aina, oikeilla toimenpiteillä; kokonaiskuormituksen hallinnalla, muiden liikuntamuotojen hyödyntämisellä ja hyvin suunnitellulla oheisharjoittelulla urheilija pysyy aktiivisena ja urheilun parissa myös kuntoutuksen ajan. Kunnes viimein koittaa se hetki, jolloin urheilija palaa takaisin lajinsa pariin terveenä ja jopa paremmassa iskussa kuin koskaan aiemmin.

-Jesse


Aina ei tarvitse odottaa levossa, että vaiva poistuu. Kokonaiskuormituksen hallinnassa Sinua auttaa urheilu- ja liikuntavammoihin erikoistuneet fysioterapeuttimme. Varaa aikasi tästä.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: