4 tärkeää oppia kuntoutujalle (ja liikkujalle) yritysmaailmasta

Lukiessani yrittämiseen liittyvää kirjallisuutta, olen huomannut monesti yksinkertaisten yrittämiseen liittyvien vinkkien pätevän myös hyvin kuntoutuksessa (ja liikunnan harrastamisessa). Yritystoiminta ja myös päivätyö ovat nykyään monesti projektiluonteisia ja niissä on selkeät tavoitteet ja askeleet. Kuntoutusprosessi on aivan samanlainen projekti. Tässä tekstissä ajattelinkin tuoda esille muutaman vinkin yritysmaailmasta, joista voisi olla hyötyä kuntoutujille. Voisi kai sanoa, että ne ovat vinkkejä, joilla voit tehdä itsestäsi kuntoutusyrittäjän.

 

  1. Kuntoutumisen tulee olla tavoitteellista

 

Laukaisen tämän seuraavana asian tähän täysin suoraan yhtään kaunistelematta: Liiketoiminnan tavoite on tuottaa voittoa. Se on liiketoiminnan kattotavoite, päätepysäkki vuoden lopussa. Vuoden aikana on kuitenkin monia muita tavoitteita, jotka vievät yritystä sen päällimmäistä tavoitetta kohden. Pitää osata tunnistaa ne keinot, joilla tuo iso tavoite saavutetaan ja asettaa pienempiä tavoitteita matkalle sitä kohti.

 

Kuntoutumisessa tyypillisiä isoja tavoitteita ovat kivuttomuus ja normaali toimintakyky. Ne eivät ole kovinkaan konkreettisia ja mitattavissa olevia tavoitteita, joten olisi hyvä asettaa matkalle sellaiset tavoitteet, joiden kautta isot tavoitteet ovat saavutettavissa. Yksi sellainen voi olla: ”Teen kuntoutusharjoitteeni viisi kertaa tällä viikolla.” Jos tämän saa toteutettua, on myös kattotavoitteen saavuttaminen helpompaa.

 

Goal-setting-MyBudget.jpg
Millaisilla osatavoitteilla Sinä lähdet tavoittelemaan suurempia tavoitteitasi?

 

  1. Tee kuntoutumisesta itsellesi helppoa

 

Yrittämisessä tulee pakostakin vastaan sellaisia työtehtäviä, jotka eivät ole aivan niitä mielekkäimpiä. Yhdelle ne voivat olla esimerkiksi markkinointia, toiselle taas myyntiä, kolmannelle laskutusta. Niitä on kuitenkin tehtävä, jotta yritystoiminta etenee. Ilman markkinointia ei nimittäin ole asiakkaita, ilman myyntiä ei ole mitään laskutettavaa ja ilman laskutusta ei ole kassavirtoja.

 

Kuntoutusharjoitteiden tekeminen voi olla monelle aikamoista myrkkyä. Niiden hoitamiseen pois päiväjärjestyksestä on kuitenkin muutama helppo keino. Yksinkertainen keino on laittaa niiden tekemistä varten kalenteriin merkintä. Silloin ne on huomioitu päivän ohjelmassa ja niitä on helpompi alkaa toteuttaa. Toinen helppo keino on yhdistää ne muuhun harjoitteluun. Jos käyt salilla, tee kuntoutusharjoitteita jonkun toisen liikkeen parina aina vuorotellen. Jos käyt lenkillä, tee harjoitteet alku- tai loppuverryttelyn yhteydessä. Yhdistä ne jonkin muun tekemisen yhteyteen.

 

  1. Tee epämiellyttävät tehtävät silloin, kun sinulla on eniten energiaa ja tahtoa

 

Epämiellyttävimpiä tehtäviä olisi järkevää tehdä silloin, kun jäljellä on eniten energiaa ja ennen kaikkea tahdonvoimaa. Meillä on tahdonvoimaa käytössämme rajallinen määrä. Jos sitä on päivän aikana käytetty jo useamman asian hoitamiseen, voi tankki olla illalla aivan tyhjä eikä enää jakseta tehdä epämiellyttäviä asioita. Tahdonvoima on starttimoottori, jolla tekeminen saadaan alkuun. Jos tekeminen halutaan hoitaa loppuun, tulee olla muutenkin virkeässä kunnossa, johon vaikuttaa sitten laajemmin myös uni, ruoka, stressi jne.

 

Joskus kuntoutusharjoitteet onkin helpoin toteuttaa heti aamulla, jolloin yöunien jälkeen tyypillisesti tahdonvoimaa on tarjolla eniten. Jos taas illalla tuntee olevansa virkeimmillään ja puhtia riittää vaikka muille jakaa, olisi harjoitteet hyvä tehdä silloin. Jos kuntoutusharjoitteet tuntuvat olevan myrkkyä, olisi ne järkevää tehdä silloin, kun niiden tekeminen tuntuu kaikkein helpoimmalta.

 

  1. Kuntoutuminen voi vaatia johtamista

 

Tiesitkö, että Big Mac –hampurilainen ei ole alkujaan ollut McDonald’sien ruokalistoilla? Big Macin kehittikin alun perin yksi ketjun franchising yrittäjä, joka sitten otti tämän tuotteen oman ravintolansa listalle. Siitä tuli suursuosittu, se levisi ympäri Amerikan ja maailman ja nykyäänkin moni syö niitä lounaakseen tai hemmottelee itseään sellaisella perjantai-iltaisin. Kyseinen yrittäjä otti ikään kuin asiat omiin käsiinsä, teki itsenäisiä päätöksiä oman visionsa pohjalta, ei tyytynyt siihen, mitä ketjulla oli tarjottavanaan ja johti muutosta itse asiassa koko ketjussa tämän visionsa, uuden tuotteen pohjalta.

 

Kuntoutujan pitää olla johtaja. Kuntoutuja voi joutua olemaan johtaja omassa kodissaan, jos ilmapiiri siellä ei ole harjoitteiden tekemistä kannustava. Vaikka tämä kuulostaakin tyhmältä, niin tämä ei edes ole kovin harvinainen tilanne. Sitä nähdään erityisesti ruokavaliomuutoksia tehdessä, kun toisen yritystä syödä terveellisemmin tai vaikkapa vähentää karkinsyöntiä kummoksutaan. Vaikka vastarintaa tulee, on pidettävä kiinni omasta visiostaan ja tehtävä tinkimättömästi töitä sen eteen.

 

Mukavaa viikonloppua kaikille!

– Tommi

 

Optimoven fysioterapeuteille voit varata ajan tästä >>

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: