Lisää voimaa!

Miten ihmeessä tekstin otsikko liittyy fysioterapiaan?

Eikö fysioterapia ole vain ”jumppaamista” ja ”käsittelyä”?

No, ei ole. Esimerkiksi lihasvoima on tärkeä osa fysioterapiaa, monestakin syystä. Lihasvoimaan liittyvät asiat saattavat olla syynä siihen, miksi ihminen tulee fysioterapiaan tai miksi ihminen lähtee fysioterapiasta paremmassa kunnossa kuin aikoihin tai ehkä jopa paremmassa kunnossa kuin koskaan.

IMG_0816

Lihasvoima saattaa olla syynä fysioterapiaan tuloon esimerkiksi silloin, kun vaadittava lihasvoima suhteessa yksittäiseen (akuutti urheiluvamma) tai usein toistettuun urheilusuoritukseen (rasitusvamma) ei ole riittävällä tasolla. Toisenlaisessa tilanteessa lihasvoimaa voi olla riittävästi, mutta ongelmaa piilee siinä, kuinka tämä voima välittyy vartalossamme urheilusuorituksen aikana. Onko lihasten tuottaman voiman välittymisessä ollut puutteita – hetkellisiä tai pitkään jatkuneita- eli, onko liike ollut tehokas?

Lihasvoimalla on usein merkittävä rooli myös kuntoutuksessa. Esimerkiksi tietynlaisella lihasvoimaharjoittelulla voidaan saada aikaan välitön (akuuttivaikutus) kivun väheneminen, jolloin harjoittelu voi toimia samalla tavalla kuin kipulääke. Toisaalta pidemmän tähtäimellä fysioterapiassa pyritään vaikuttamaan pääasiallisesti edellisessä kappaleessa esitettyihin asioihin mahdollisten muiden hoitotoimenpiteiden ollessa tukena.

Haluan tuoda myös esille, että ihminen voi tulla fysioterapiaan ilman suurempia vaivoja tai kipuja, jos esimerkiksi tuntuu, että liikuntasuoritukseen liittyvissä asioissa on ilmennyt samoja pitkään jatkuneita ongelmia. Jos esimerkiksi samat lihakset menevät aina jumiin tai kramppailevat aina juoksulenkin aikana, voivat tällöin myös lihasvoimaan liittyvät asiat vaikuttaa taustalla.

Fysioterapeuttina kuulen usein kysymyksen,

”Mitä muuta saan tehdä?”.

Tällä kysymyksellä kysyjä haluaa selvittää, saako hän harrastaa (eri liikuntamuodot) tai treenata (esimerkiksi kuntosalilla) jotain muuta kuin fysioterapeutin ohjaamia haroitteita. Kysymys on erittäin tärkeä paljon liikkumaan tottuneelle henkilölle. Mutta vielä tärkeämpää on vastaus ja kuinka asia lähtee tästä etenemään. Vastaus kysymykseen on monesti myönteinen, tietyin varauksin. Usein asia jää kuitenkin tähän, jolloin epätietoisuus voi vallata sekä asiakkaan että fysioterapeutin. Asiat voidaan tehdä myös toisin. Fysioterapia ja ”kovaa treenaaminen” voidaan yhdistää fysioterapiaan sujuvasti, siten että kumpikin tukee toisiaan parhaalla mahdollisella tavalla.

_MG_9274

Näistä puhun lisää lauantaina 10.9.2016 klo 14.00 alkaen, kun vietämme Optimovella tutustumisviikkoa (katso tarkempi ohjelma täältä).

Tule treenaamaan, kuuntelemaan luentoja ja ennen kaikkea kyselemään ja keskustelemaan.

Hauskaa viikonloppua!

– Jesse

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: