Korkokengät fysioterapeutin silmin

Kesä on juhlien aikaa. On lakkiaisia, rippijuhlia, häitä ja illanistujaisia, joihin pukeudutaan juhlan mukaisesti. Perinteiseen naisten juhlapukeutumiseen kuuluu leningin lisäksi korkokengät. Korkeat korot saavat aikaan tyylikkään ensivaikutelman, mutta fysioterapeutin silmin saattaa edessä seistä krooniset jalkavaivat ja alaselkäkipuinen asiakas.

25Physed-tmagArticle

Sain ilokseni juhlia viime viikonloppuna häitä, toistaiseksi kaason pestissä. Ennen häitä ostin asun ja myös juhlaan sopivat kengät, joiden hankinta koitui viimepäivien kriisiksi ja päänvaivaksi, sillä huomasin olevani melko vaativa korkokenkäasiakas. Kaikki kenkähyllyni nähneet ovat varmastikin samaa mieltä siitä, että minä en sovi korkokenkien kanssa samaan lauseeseen. Kun myyjä kysyi millaista kenkää olin hakemassa, kerroin haluavani kengät, jotka olisivat avonaiset, mahdollisimman matalat, riittävän leveät lestiltään ja vielä mukavat jalassakin. Väri ei saisi olla musta eikä hintakaan kallis. Eikä mitään glitteriä minulle tietenkään. Myyjä ajatteli varmasti mielessään, että terveyssandaaleillako tämä asiakas on häihin menossa ja lähti etsimään minulle sopivaa kenkää.

Mutta miksi korkokengät ovat huonoksi keholle?

Korkokenkien käyttö ei ainoastaan vaikuta jalkaterän asentoon, vaan koko kehon linjaukseen ja kävelyn mekaniikkaan. Korkoja käytettäessä nilkan asento on sama kuin alamäkeen seistessä, mutta jalkaterän etuosa on ikäänkuin tasamaalla. Mitä korkeampi korko, sitä jyrkempi alamäki ja sitä enemmän painetta päkiällä. Nilkan ja jalkaterän staattisen asennon takia jalkapohjan kalvo on jatkuvassa rasituksessa ja pohjelihakset lyhentyneessä tilassa.  Yleensä suurin osa kengistä on muotoiltu vielä hyvin kapeaksi, jolloin etenkin varpailla ja jalkaterällä on liian vähän liikkumavaraa. Myös kantapäähän saatta  kohdistua liikaa puristusta ja hankausta. Kenkiä toistuvasti käytettäessä jalkaterän ja nilkan toiminta muuttuu myös avojaloin käveltäessä ja tämä voi vaikuttaa mm. lihasepätasapainon, luumuutosten, virheasentojen ja jalkaterän hermopinteiden syntyyn. Esimerkiksi korkokenkien jatkuvan käytön ja vaivasenluun synnyn välillä on todettu selvä yhteys. Mikäli varsinaisia rasituvammoja ei synny, jalkoja voi turvottaa, väsyttää ja puuduttaa tai jalkateriin voi syntyä tavallista enemmän hiertymiä ja kovettumia.

posture-1

Koska nilkka on ikään kuin alamäkeen menossa, joudutaan asento korjaamaan silloin ylempää, jotta vartalo ei kallistuisi ja näin ollen kaatuisi eteenpäin. Tämä tapahtuu yleensä lantion ja alaselän kustannuksella. Myös polvet joutuvat koville, sillä näyttöä on polven nivelrikon ja korkokenkien käytön välillä.  Polvet koukistuvat tai yliojentuvat, alaselkä notkistuu ja lantio kääntyy eteenpäin, mikä estää keskivartalon aktivoitumisen. Keho ei pysty vastaanottamaan askelta optimaalisesti, koska kehon voimanlähde on poissa pelistä. Tommi kirjoitti aikaisemmin tekstin lantion toiminnasta. Korkokengillä alaselän asento muuttuu ja alaselän lihakset ovat jatkuvasti yliaktiiviset, mistä voi seurata alaselkävaivoja.  Ja koska lantion ja alaselän normaali linjaus on rikottu, vaikuttaa tämä väistämättä rintarangan kautta aina kaularangan asentoon asti.

Korkokengillä normaali kävely ei pääse toteutumaan. Tukivaihe jää hyvin puutteelliseksi, jalkaterä ei rullaa normaalilla tavalla ja askel on tavallista lyhyempi, mikä tarkoittaa entistä enemmän epäterveellisiä askelia. Kävely on terveellistä, mutta koroilla kävelystä ei voi sanoa samaa. Erilaisten rasitusvammojen lisäksi korkokengillä kävely kasvattaa luonnollisesti kaatumisten ja nilkan nyrjähdysten riskiä.

Korkokenkien käyttö harvakseltaan ei saa aikaan pysyviä muutoksia jalan rakenteessa ja toiminnassa, mutta toistuvasti  käytettynä riskit ovat suuremmat. Jos joudut käyttämään korkokenkiä jatkuvasti esimerkiksi työsi takia, niin muistathan pitää huolta kehosi hyvinvoinnista. Tee jalkaterää ja nilkkaa aktivoivia harjoitteita, pidä nilkan liikeradat auki, vaihda matalampiin korkoihin, käytä vapaa-ajalla muita kenkiä ja pyri työpäivän aikanakin luopumaan jalkineistasi.  Toivottavasti tekstissä on riittävästi syitä pitääksesi huolta jalkojesi ja koko kehon terveydestä.

_DSC3846Ja naispuolisia lukijoita varmasti kiinostaa, millaiset kengät sitten lopulta ostin. Mukaan lähti muutaman sentin korkuisella ja  leveällä korolla varustetut avokkaat. Väri oli sininen ja hieman kimallettakin kenkiini lopulta hyväksyin.  Itseasiassa kengät olivat suht mukavan tuntuiset, mutta kieltämättä illan viimeisinä tunteina päkiät tunsivat kokeneensa kovia ja viimeistään seuraavan päivän hölkkälenkillä huomasin, että pohkeista on puhti poissa. Kengät kyllä täyttivät vaatimuksensa juhlakenkinä, mutta arkikäyttöön en ikipäivänä ostaisi korkokenkiä.

Mukavaa viikonlopun alkua. Laitetaan korot nurkkaan ja kannat kohti kattoa!

– Anne

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: