Avain onnistuneeseen fysioterapiaan

Tämä teksti on suunnattu sekä fysioterapia-asiakkaille että meille fysioterapeuteille.

Key-to-Success

Vaikka fysioterapiaan tullaan hakemaan apua monenlaisiin vaivoihin ja fysioterapeutit saattavat tarjota hyvinkin monenlaisia hoitomuotoja, on yksi asia ylitse muiden onnistuneen lopputuloksen kannalta – nimittäin, sujuva yhteistyö ja kommunikaatio fysioterapeutin ja asiakkaan välillä. Hyvään yhteistyöhön liittyy molemminpuolinen luottamus ja sitoutuminen yhdessä laadittuun suunnitelmaan ja sen toteutukseen. Kun näin käy, onnistunut lopputulos on askeleen lähempänä.

Asiakas saapuu fysioterapeutin vastaanotolle, koska hänellä on jokin ongelma (lue: vaiva/oire), johon hän haluaa saada ratkaisun. Ongelmaan liittyy kysymyksiä, joihin toivotaan fysioterapeutin vastauksia. Seuraaviin asiakkaan kysymyksiin fysioterapeutin tulisi kyetä vastaamaan lyhyesti, selkeästi ja yksinkertaisesti (tiettyyn pisteeseen asti).

  • Mikä on pääasiallinen ongelmani?

Ongelma ja sen taustatekijät tulisi selvittää, jotta ongelman ratkaisemiseksi voitaisiin luoda konkreettiset tavoitteet ja työnteko voitaisiin aloittaa välittömästi.

  • Mitä minun tulisi tehdä? Kuinka fysioterapeutti voisi auttaa?

Kerran televisiossa keskusteltiin selkäkivusta. Kadulla haastateltiin ihmistä, joka vastasi toimittajan kysymykseen,

”Käyn nyt fysioterapiassa. Nyt odotellaan, josko se auttaisi.”. 

Entäpä jos vastaus olisi ollut,

”Käyn nyt fysioterapiassa. Teemme yhdessä töitä sen eteen, että vaiva helpottuisi.”.

Vastausten väliseen eroon tiivistyy paljon tämän tekstin aiheesta. Näen, että tässä asiassa meillä fysioterapeuteilla on vielä paljon kehitettävää.

  • Miksi minulle on tärkeää tehdä tämä?

Tekemiselle tulee luoda selkeä konteksti ja konkreettiset tavoitteet, ”Mitä hyötyä tästä on minun vaivaani ja elämääni?”.

Me fysioterapeutit olemme ylpeitä ammattiosaamisestamme, joskus tähän voi liittyä kuitenkin ongelma, nimeltään ’The Curse of Knowledge’. Käytämme ammattikieltä – jota asiakkaan voi olla vaikea ymmärtää- joko ajattelemattomuuttamme tai ehkä kuvittelemme, että tämä lisää ammattitaitoamme asiakkaan silmissä. Monesti vaikutukset ovat negatiivisia.

Suositukseni sille, että sujuva yhteistyö saa hyvät lähtökohdat on seuraava. Fysioterapeuttina kysy asiakkaaltasi, ”Kuinka vastaisit yhdellä lauseella läheisellesi seuraaviin kysymyksiin:

  • Mikä on pääasiallinen ongelmani?
  • Mitä minun tulisi tehdä? Kuinka fysioterapeutti voisi auttaa?
  • Miksi minulle on tärkeää tehdä tämä?”

_MG_9274

Näin molemmat saavat selville, puhuvatko he samaa kieltä, onko fysioterapeutti ollut riittävän selkeä ja ymmärtänyt asiakkaan ongelman ja toisaalta, onko asiakas ymmärtänyt ja/tai hyväksynyt heidän yhdessä läpikäymät asiat ja suunnitelman?

Mukavaa viikonloppua!

– Jesse


Optimoven selkeästi kommunikoiville fysioterapeuteille voit varata ajan tästä »

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: