Fysioterapeuttina Team Rynkebyn matkassa Jyväskylästä Pariisiin

_DSC3846Tänä kesänä vietin parin viikon kesälomani hieman erilaisissa merkeissä, sillä pyöräilin Jyväskylästä Saksan, Belgian ja Hollanin läpi Pariisiin. Tätä en tietenkään tehnyt yksin, vaan olin mukana Team Rynkeby hyväntekeväisyysprojektissa Jyväskylän tiimissä. Vaikka minulle loma-aika tarkoittaa yleensä aktiivista ja ulkoilupainotteista elämää, niin tämä reissu oli varmasti yksi mieleenpainuvimmista. Reissussa pääsin oikein hyvin lomafiilikseen, vaikka yhtenä jos toisena iltana sain teippailla ja huoltaa joukkuetovereitani, jotta matka jatkuisi kolotuksitta seuraavanakin päivänä.

Ajoimme Suomessa kaksi päivää Jyväskylästä Helsinkiin, tätä seurasi siirtymisineen kaksi kevyttä lauttapäivää Helsingistä Travemundeen ja itse päämatka oli 7 päivän mittainen ajo Travemundesta Pariisiin. Siellä kaikki 1600 Team Rynkebyläistä kokoontuivat paraatiajoon.

Päiväohjelmani eteni kutakuinkin näin:

 • 5.50 Herätys
 • 6.30 Aamupala + 1-2 teippausta ennen lähtöä ja lähtövalmistelut
 • 7.30 Lähtö
 • Päivän aikana kaksi 15min huoltotaukoa ja yksi 30-45min ruokatauko.
 • 18.30-20.30 Saapuminen hotellille + pyörien pesu
 • Suihku, ruokailu, käsipyykki, tiimipalaveri, joukkuetovereiden lihashuolto/teippaus, lyhyt venyttely/rullaussessio omille jaloille, oman pyörän huolto ja laukkujen pakkaus seuraavaa päivää varten.
 • 23-23.30 Nukkumaan

Kun päivämatkamme reissun aikana oli olivat pääasiassa 150-200km, niin oli hyvin ennalta arvattavaa, että 29 henkisen joukkueen jäsenistön kesken voi sattua haavereita tai ilmetä rasitusperäisiä vaivoja. Joukkueen lääkärit ja ensihoitajat vastasivat upeasti ensiaputilanteista sekä ja lääkintäasioista, kun taas minä yhdessä hierojatiimikaverini kanssa huolsimme rasitusperäisiä vaivoja. Vaikka Pariisiin olikin pitkä matka, niin henkilökohtaisesti raskain päivä oli minulle lauttamatka, jolloin sain ihan urakalla paiskia huoltohommia. Paikattavina ja huollettavana oli niin selkää, niskaa, jalkaa kuin käsivarttakin, joten ilman rasituksia emme päässeet edes Helsinkiin asti!

8434image

Tässä huomioitani ja vinkkejä matkan varrelta ja muista kestävyysliikuntatapahtumista viime vuosilta useamman päivän kestoisia suorituksia varten.

 • Harjoittele progressiivisesti ja monipuolisesti tapahtumaa varten. Pidä kevyempi jakso ennen H-hetkeä. Totuta keho kuormitukseen riittävän pitkillä harjoituksilla. Muista että sydän ei tiedä mitä lajia harrastat, joten harrasta myös muita lajeja monipuolisesti yksipuolisen rasituksen välttämiseksi. Kevennä harjoittelua riittävästi ennen tapahtumaa ja panosta palautumiseen. Monipäiväiseillä reissuilla tankkaamisesta ei ole juuri apua, vaan tärkeämpää on energiansaanti reissun aikana. Pidä huolta että hiilihydraattivarastot ovat täynnä ennen päivän starttia.
 • Älä säädä varusteita tai osta uusia vaatteita tapahtumaa varten, jos et ehdi testata niitä riittävästi ennen suoritusta.
 • Pitkillä reissuilla pyri pitämään keho lämpiminä ja kuivana niin hyvin kuin mahdollista. Suomen päässä kaksi enimmäistä päivä olivat sateisia ja maasto oli kumpuilevaa. Kahden ensimmäisen päivän aikana ilmeni useampi patella- tai akillesjännevaiva, jotka helpottivat suurimmaksi osaksi kun pääsimme ajamaan lämpimässä ja kuivassa.  
 • Jos matkan aikana tulee toispuoleista toistoliikettä, (esim. uinnin hapenotto, luistelujarrutus, luisteluhiihdon mäennousu) opettele tekemään ne jo ennen matkaa molemmilla puolilla. 186km mittaisena ajopäivänä pysähdyimme 100-150 kertaa liikennevaloihin. Tämän päivän jälkeen useampi ajaja kertoi polvikivusta, hartiavaivoista tai käsien väsymisestä hyvin pitkälti toispuoleisten liikemallien takia.
 • Tiedosta rajasi ja tarkasta lajitoverisi vointi suorituksen aikana. Pitkissä suorituksissa keho väsyy pikkuhiljaa ja virheiden määrä kasvaa. Hidasta vauhtia, keskity tekemiseen ja pidä ajatus kirkkaana keskustelemalla lajitovereille.
 • Ota itsellesi sopivat huoltotoimenpiteet tavaksi jo ennen reissua. Matkan aikana tiukan aikataulun takia pidimme vain parit huoltosessio, joten kehonhuolto jäi omalle vastuulle. Jos kehonhuoltoharjoitteet eivät kuuluu iltatoimiisi kotona, niin kiireessä ne jäävät todennäköisesti tekemättä tai ne jopa kipeyttävät lihakset tottumattomuuden takia.
 • Panosta palautumiseen heti maaliin saapuessasi. Yksi suurimmista virheistä rankan rasituksen jälkeen on istahtaa heti suorituksen jälkeen pitkäksi aikaa alas. Mikäli mahdollista, niin tee loppuverryttelyt heti suorituksen jälkeen, syö monipuolisesti ja riittävästi sekä pyri saamaan riittävän pitkät yöunet. Vältä pitkää ajomatkaa heti maaliintulon jälkeen tai pidä useita jaloittelutaukoja ajomatkallasi. Pidä riittävän monta aktiivista palauttelupäivää.
 • Älä suorita, vaan nauti hetkestä ja elämyksestä, jonka olet päättäväisellä harjoittelulla itsellesi mahdollistanut!

Aurinkoista kesän jatkoa!

– Anne


Jos Sinun kehosi kaipaa apua kivuista ja jumeista eroon pääsemiseksi, niin meiltä löytyy apua! Voit varata ajan fysioterapiaan, hierontaan tai kiropraktiikkaan tästä »

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: