Plantaarifaskiitti – venyttelyä vai harjoittelua?

Plantaarifaskian eli jalan pitkittäiskaarta tukevan rakennelman kiputilat ovat tyypillisesti hyvin kipeitä ja pitkäkestoisia vammoja. Rakennelma kuormittuu jokaisella askeleella kävellessä tai juostessa ja vamma onkin juoksijoiden keskuudessa hyvin yleinen. Vaivan hoidossa on tyypillisesti käytetty venyttelyä, kylmää, kortisonipiikkejä ja erilaisia ortooseja. Venyttelystä on tehty paljon tutkimuksia vamman hoidossa ja sen on nähty tuottavan ratkaisuja vaivan kuntoutuksessa. On myös huomattu sen riittämättömyys vaivan hoidossa pitkällä aikavälillä. Seuraavassa käydään asiaa läpi vammaa tutkineen Michael Ratleffin ja hänen tutkimusryhmänsä löydöksistä. Linkki Ratleffin kirjoittamaan blogitekstiin löytyy jutun alta.

a-Plantar-Fascia-Tear-680x350

Ratleffin ym. (2014) tutkimuksessa vertailtiin perinteistä venytysohjelmaa aktiiviseen harjoitusohjelmaan plantaarifaskian hoidossa. Venytysohjelma oli tyypillinen vaivan hoidossa käytetty ohjelma, sisältäen plantaarifaskian venyttämistä 10 x 10 sekunnin ajan kolmesti päivässä. Harjoitusohjelma sisälsi niin sanottua high-load strenght trainingiä, jonka on nähty tuottavan hyviä hoitotuloksia tendinopatioiden hoidossa. Harjoitusohjelma sisälsi yhden jalan päkiälle nousuja niin, että varpaiden alle oli asetettu pyyhe. Pyyhkeen tarkoituksena oli saada aikaan lisää kuormitusta faskiarakenteeseen. Harjoitteessa tehtiin kolme sekuntia kestävä nousu, kahden sekunnin pito yläasennossa ja kolmen sekunnin lasku alas. Toistot aloitettiin 12 RM (repetition maximum) tasolta ja harjoitusta progressoitiin toistoja, sarjoja ja painoja muuttamalla.

Molemmat ryhmät saivat lisäksi samanlaiset ohjeet muusta toiminnasta liittyen mm. harjoittelun muokkaamiseen ja kivun hallintaan. Kolmen kuukauden kohdalla tulokset olivat hyvin selvät. Harjoitusryhmä oli ylivertainen verrattuna venytysryhmään jalkavaivojen vaikutusta kipuun, toimintakykyyn ja rajoituksiin kehitetyllä indeksillä (Foot Function Index). Kuuden ja 12 kuukauden kontrolleissa ei kuitenkaan nähty selvää pitkäaikaista eroavaisuutta ryhmien välillä.

Ennen kuin kuitenkaan itse alamme kuntouttamaan jalkapohjan kiputiloja tutkimuksessa käytetyn protokollan mukaisesti, olisi syytä varmistua siitä, että vaivassa on oikeasti kyse plantaarifaskiitista. Saman alueen kiputiloja jalkapohjassa voi aiheuttaa moni muukin asia, joten asiassa ei pitäisi hypätä johtopäätökseen liian pikaisesti. Harjoittelu vaivan hoitomuotona vaatii vielä lisää tutkimista, mutta jos jalkapohjan vaivassa on kyse plantaarifaskiitista, näyttäisi kuntoutuksessa olevan hyötyä jostain muustakin kuin venyttelystä.

– Tommi


Jalkapohja kipeä? Fysioterapeuttimme auttavat! Varaa aikasi tästä »


Lue lisää tutkimuksesta Ratleffin blogikirjoituksesta:

http://www.running-physio.com/pf-new-research/

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: