Akupunktiosta apua päänsärkyyn ja migreeniin?

Viime tekstissä kirjoittelin ajatuksia ACL-vammojen hoidosta ja ennaltaehkäisystä, pohjautuen syksyllä alkaneeseen mielenkiintoiseen ”eturistisideasiakkaiden” ruuhkaan. Viime keväänä tuli puolestaan toinen, hyvin erilainen, mutta myös erittäin mielenkiintoinen ruuhka-aika. Parin kuukauden sisään vastaanotolle ilmaantui useampia migreenistä ja päänsärystä kärsiviä henkilöitä. Suuri osa heistä halusi nimenomaan kokeilla akupunktion tehoa vaivoihinsa.

Näyttökuva 2016-07-15 kello 13.10.12

Akupunktion tehosta erilaisiin vaivoihin ja kipuihin on luonnollisesti ristiriitaista tutkimusnäyttöä. Yksi vahvimmista näytöistä löytyy nimenomaan päänsärkyjen ja migreenien hoidossa. Vuonna 2016 tehdyt Cochrane katsaukset, joissa siis kootaan kaikki saatavilla oleva tutkimustieto tarkasti rajatusta aiheesta, toteavat seuraavaa:

”The available evidence suggests that a course of acupuncture consisting of at least six treatment sessions can be a valuable option for people with frequent tension-type headache.”

”The available evidence suggests that a course of acupuncture consisting of at least six treatment sessions can be a valuable option for people with migraine.”

Näitä tutkimustuloksia tukevat myös käytännössä nähdyt hoitotulokset. Tarkkoja prosentteja en ole laskenut ja mikään ei toimi kaikille, mutta selkeästi suurin osa hoidetuista tuntuu saavan selkeän hyödyn akupunktiosta. Osalla se on tarkoittanut huomattavasti lievempiä päänsärkyjä, osalla huomattavasti harvemmin esiintyvää päänsärkyä, osalla molempia ja osalla jopa ainakin hoitojakson ajaksi täysin kadonneita päänsärkyjä.

Päänsäryt ja migreenit voivat johtua monesta eri tekijästä (kuten Anne omassa blogi-tekstissään hyvin avasi), joten hoidotkaan eivät ole samanlaisia. Joissain tapauksissa on päädytty pelkkään akupunktion käyttöön, mutta suurimmassa osassa tapauksista löytyy asioita, joiden voidaan olettaa olevan oireiden taustalla ja joita saadaan tehokkaimmin hoidettua terapeuttisen harjoittelun ja/tai ylipäätään liikunnan lisäämisen keinoin.

Aivan kuten terapeuttisten harjoitteiden tulee olla yksilöllisiä, myös käytetty akupunktiotekniikka ja neulotettavat kohdat riippuvat täysin yksilöstä. Asiakkaan tutkimisen perusteella tehtyjen löydösten mukaan voidaan valita pääasiallisesti hermostollisia vaikutuksia aikaan saavia tekniikoita, paikallisia kudosvaikutuksia aikaan saavia tekniikoita tai triggerpisteiden hoitoon keskittyviä tekniikoita.

Yksi hoidon valintaan vahvasti vaikuttavista tekijöistä on päänsäryn sijainti. Tietyt alueet viittaavat kaularankaperäiseen päänsärkyyn, jolloin paras hoito yleensä on kaularangan hoitaminen muilla fysioterapian menetelmillä kuin akupunktiolla. Tietyillä alueilla esiintyvien päänsärkyjen taas voidaan epäillä olevan enemmän tai vähemmän triggerpisteistä lähtöisin olevia, ja tämä pystytään usein vahvistamaan manuaalisesti lihasta palpoimalla. Mikäli palpointi saa aikaan tutun päänsäryn tunteen, voidaan kyseessä tulkita olevan aktiivisen triggerpisteen, jonka hoitaminen akupunktiolla on monesti hyvin tehokasta.

headache tp-s
Eri lihaksissa sijaitsevat triggerpisteet voivat aiheuttaa päänsäryn tuntemuksia eri puolille päätä.

Tämän lyhykäisen tekstin yhteenvetona haluaisin painottaa ettei mikään (edes akupunktio) toimi kaikille, hyvän hoidon (myös akupunktion) tulee perustua asiakkaan yksilöllisen tutkimisen perusteella tehtyihin löydöksiin, paras tulos saadaan yleensä yhdistelemällä erilaisia hoitomuotoja ja päänsäryistä tai migreeneistä kärsiville on fysioterapeuteilla monesti tarjota helpotusta oireisiin – esimerkiksi akupunktion avulla.

– Jani


Jos päänsäryt tai migreeni vaivaavat, fysioterapeuttimme auttavat mielellään. Voit varata aikasi tästä »

Optimoven akupunktiosta voit lukea lisää tästä »

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: