Paras hoito polvikipuihin?

Viime syksynä Englannissa, Manchesterissa järjestettiin tapaaminen, johon alan kovimmat asiantuntijat kokoontuivat keskustelemaan ja esittelemään uusinta tietoa polven alueen kipuihin, eli ns. patellofemoraalikipuun liittyen. Kyseessä on etenkin urheilijoille ja säännöllisesti liikuntaa harrastaville ikävän tuttu ja usein pitkäkestoinen vaiva. Äskettäin tapaamisen pohjalta julkaistiin kaksiosainen asiantuntijalausunto. Seuraavassa esittelen sen keskeistä sisältöä:

knee-pain1

  • Patellofemoraalikipu on synonyymi muun muassa seuraaville termeille; patellofemoraalisyndrooma, kondromalasia patella, polven etuosan kipu ja/tai syndrooma ja juoksijan polvi. Käytän tässä koosteessa vaivasta sen englanninkielistä lyhennettä PFP (patellofemoral pain). PFP määritellään kivuksi polvilumpion takana tai ympärillä ja joka ärtyy vähintään yhdestä aktiviteetista (hölkkä, juoksu, kyykky, portaiden nousu/lasku, hyppy…), joka kuormittaa reisiluun ja lumpion välistä niveltä. Myös muita oireita, kuten lievää turvotusta, voi ilmetä.
  • PFP on yleinen vaiva nuorilla, joilla esiintyvyys on 7-28%. Esimerkiksi nuorilla urheilijoilla varhainen erikoistuminen yhteen lajiin on riskitekijä kyseiselle vaivalle. Tutkimusten mukaan PFP vaiva kattaa 25-40% kaikista polviongelmatapauksista urheilulääkärin vastaanotolla. Huomionarvoisena asiana mainittakoon, että vanhemmalla väestöllä reisiluun ja polvilumpion välisen nivelen nivelrikko voi oireilla samankaltaisesti kuin PFP. Tällaista vaivaa esiintyy 11-24%:lla. Lisäksi eturistisideoperaation on havaittu kasvattavan riskiä kyseiseen nivelrikkoon.
  • PFP:n diagnosoimiseen ei ole olemassa yhtä kaiken kattavaa testiä. Diagnoosi muodostetaan aina kokonaiskuvan perusteella. Tällä hetkellä paras yksittäinen testi on kyykky, jonka aikana PFP oireisista 80%:lla ilmenee kipua polven etuosassa. Lisäksi ammattilaisen suorittama polvilumpion palpointi voi auttaa diagnosoinnissa. PFP vaivassa ilmenevän kivun ja polven rakenteellisten muutosten (MRI-kuvantaminen) välille ei voida vetää yksiselitteisen suoraa yhteyttä.
  • PFP vaivan tehokkain hoito on harjoitteluterapia, jossa harjoittelu kohdistuu polven ja lonkan alueen toimintaan. Myös yhdistelmähoitoa, jossa harjoitteluterapia yhdistetään muuhun hoitoon, kuten teippaukseen voidaan harkita tapauskohtaisesti.

Asiantuntijalausuntojen yksi tärkeimmistä tavoitteista on saattaa paras tämän hetkinen tutkittu tieto käytäntöön, joka auttaa kohdistamaan kuntoutusta oikeaan suuntaan. Tämän lisäksi, kun otetaan huomioon yksilölliset tekijät, esimerkiksi harjoittelun suunnittelussa ja harjoitteiden valinnassa, ollaan jo pitkällä.

Myöskään polvivaivojen kohdalla ei kannata jäädä kärsimään pitkään oireista vaan hakeutua ajoissa asiantuntijan vastaanotolle.

– Jesse


Jos polvikipu vaivaa, voit varata ajan fysioterapeutillemme tästä »


Lähteet:

Crossley, K.M, Stefanik, J.J., Selfe, J., Collins, N.J., Davis, I.S., Powers, C.M., McConnell, J., Vicenzino, B., Bazett-Jones, D.M., Esculier, J.-F., Morrissey, D. & Callaghan, M.J. 2016 Patellofemoral pain consensus statement from the 4th International Patellofemoral Pain Research Retreat, Manchester. Part 1: Terminology, definitions, clinical examination, natural history, patellofemoral osteoarthritis and patient-reported outcome measures. Br J Sports med 50, 839-843. doi: 10.1136/bjsports-2016-096384

Crossley, K.M., van Middelkoop, M., Callaghan, M.J., Collins, N.J., Rathleff, M.S. & Barton, C.J. 2016. 2016 Patellofemoral pain consensus statement from the 4th International Patellofemoral Pain Research Retreat, Manchester. Part 2: recommended physical interventions (exercise, taping, bracing, foot orthoses and combined interventions). Br J Sports Med 50, 844-852. doi:10.1136/bjsports-2016-096268

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: