Liike, se todellakin lähtee lantiosta!

_DSC3821Pari viikkoa sitten Jesse kirjoitti siitä, kuinka ei ole olemassa normaalia liikettä, mutta on olemassa tehokas liike (lue tästä). Tehokas liike on lajisuorituksessa tarvittavien ominaisuuksien vaivatonta ilmaisemista. Ilmaisemista avustaa muun muassa se, että kehon asento on kunnossa, meillä on hyvä lajispesifi liikkuvuus, pystymme hallitsemaan lajissa tapahtuvia liikkeitä, voimantuotto ominaisuudet ovat kunnossa ja koko kehomme toimii yhtenä yksikkönä. Mutta koska nämä kaikki kuulostavat isoilta teemoilta, meidän on tässä kohtaa fiksua keskittyä johonkin pienempään osa-alueeseen.

Liike, se todellakin lähtee lantiosta!

Urheilusuorituksissa, kuten esimerkiksi juoksussa, on osoitettu, että ottaessa askelta vastaan jo ennen kuin polvi ja lonkka lähtevät koukistumaan, tapahtuu lantiossa kääntyminen taaksepäin. Jos on vaikeaa hahmottaa, mikä liike on kyseessä, voi sen helposti ymmärtää ajattelemalla vyönsolkea. Normaalisti seistessä soljen tulisi osoittaa kutakuinkin suoraan eteenpäin, mutta kääntäessä lantiota taaksepäin, solki kääntyy osoittamaan ylöspäin. Tämä on liike, jonka tulisi olla vaivaton, helppo ja itsenäinen. Monesti näin ei valitettavasti kuitenkaan ole.

Kesän aikana olen tehnyt töitä nuorten koripalloilijoiden kanssa leiriympäristössä. Ensimmäiselle leirilleen saapuessa useammalla heistä oli ollut alaselän kipuja viime aikoina, joita totta kai halusin tutkia enemmän. Kaikilta heiltä puuttui kyky tuottaa lantion kääntö itsenäisesti suhteessa rintakehän liikkeeseen eli erottaa nämä liikkeet toisistaan sekä seisoen että istuen. Käytännössä siis he eivät pystyneet kääntämään lantiotaan niin, että rintakehässä ei olisi samalla tapahtunut liikettä. Näiden liikkeiden erottamisen toisistaan pitäisi olla perustaito esimerkiksi paljon kiertoliikettä vaativien lajien urheilijoilla mahdollisimman hyvän ja tehokkaan liikkeen saavuttamiseksi.

anterior-posterior

Tehokas ja vaivaton liike vaatii koko keholtamme hyvää toimintaa yhdessä, eli koko kineettisen ketjun tulee toimia mahdollisimman hyvin yhteen. Esimerkiksi tenniksen syötössä on kyse liikkeiden sarjasta, jossa eri kehonosien liikkeet tapahtuvat tarkasti ajoitettuna sarjana peräkkäin. Jos kineettisessä ketjussa jo ensimmäinen liike eli lantion kääntö menee pieleen, menee todennäköisesti jotain muutakin liikkeessä pieleen.

Tyypillisesti kääntö nimenomaan taaksepäin on lantion liikkeistä se, joka on hankalaa toteuttaa. Liike olisi tärkeää osata myös sen vuoksi, että hahmottaisimme lantiomme neutraaliasennon paremmin. Se taas edistää keskivartalon lihasten toimintaa ja kuormien välittymistä optimaalisesti eri rakenteiden välillä. Jos lantion asennossa ja hallinnassa on ongelmia, on seurauksena tyypillisesti esimerkiksi alaselän, nivusten tai lonkkien ylikuormittuminen ja niiden mahdolliset ongelmat.

En ole tavannut vielä yhtäkään ongelmaa, jonka olisin ratkaissut vain ja ainoastaan lantion liikettä harjoituttamalla, joten toivon, että iltapäivälehdistö ei kirjoita tästä mitään kohuotsikolla varustettua uutta totuutta. Lantion käännön harjoittelu ei ollut todellakaan ainoa harjoite, joita nuorille koripalloilijoille ohjasin. Se on kuitenkin sellainen liike, jonka mielelläni ruksin pois listalta mahdollisista ylikuormitusta aiheuttavista tekijöistä eri ongelmissa matkalla kohti vaivatonta liikettä.

Tästä lisää videon muodossa ensi viikolla, joten pidä hoksottimet suunnattuina Optimoven some-kanavia kohden 😉

-Tommi


Sinunkin lantiosi liikkeelle laittamisessa auttavat mielellään fysioterapeuttimme! Varaa aikasi tästä »

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: