”Ei ole olemassa normaalia liikettä, mutta on olemassa tehokas liike.”

_MG_9274

Tänä kesänä järjestetään kaksi suurta urheilutapahtumaa – jalkapallon EM-kisat Ranskassa ja kesäolympialaiset Brasiliassa. Samalla kun seuraat kuka menestyy lajissaan, suosittelen tarkkailemaan miltä näyttää tehokas liike urheilusuorituksessa. Itse olen keskittynyt tähän näkökulmaan urheilua jopa enemmän kuin menestyjien seuraamiseen noin viimeisen kymmenen vuoden aikana. Itselleni tämä tekee urheilun seuraamisesta vieläkin antoisampaa ja nautittavampaa.

Tehokasta liikettä on hieman hankala määritellä tarkasti, mutta sitä voidaan kuvailla sujuvana, vaivattoman näköisenä, voimakkaana, rentona, kimmoisana, kevyenä… Usein se on kaikkea näitä samanaikaisesti. Ja mikä tärkeintä ja hienointa, tehokkaassa liikkeessä koko vartalo on yhtä, ilmaisten harmonista liikettä.

”Ei ole olemassa normaalia liikettä, mutta on olemassa tehokas liike.”

Yllä olevaan lauseeseen sisältyy viisautta, jota tiede ja käytäntö tukevat. Liikettä kuten selän kiertoa tai taivutuksia arvioitaessa, voimme verrata näkemäämme lähinnä keskiarvoihin, jonka perusteella voimme tehdä parhaimmillaan oletuksia. Ihmiskehon yksittäisestä liikkeestä on kuitenkin turhan rohkeaa todeta, onko jokin täysin normaalia vai ei. Ei ole olemassa tarkkoja arvoja normaalille. Jokainen ihminen on yksilö sekä tuki- ja liikuntaelimistön rakenteiden että liikkeen säätelyyn vaikuttavien tekijöiden osalta. Näistä nimenomaisista syistä, voimme havaita vaihtelua samassa liikkeessä eri ihmisten välillä. Voimmekin todeta, että ei ole olemassa normaalia liikettä, on olemassa liikevaihtelua. Lisäksi liike tulee suhteuttaa mahdollisiin oireisiin, urheilijalla lajin vaatimuksiin ja lopulta osaksi laajempaa kokonaisuutta. Vasta tämän jälkeen voimme arvioida luotettavammin mitä liikkeen osalta tulisi seuraavaksi tehdä.

Urheilusta puhuttaessa, tiedämme melko hyvin mitä eri lajien optimaaliset suoritukset vaativat urheilijan keholta. Esimerkiksi sen mitä vaatii, jotta juoksuaskel olisi mahdollisimman eteenpäin vievä ja energiataloudellinen ja näin liikkeenä tehokas. Sama asia pätee vaikkapa telinevoimisteluun, jossa on kyettävä tuottamaan ja hallitsemaan suuria voimia samalla, kun vartalo ’eläytyy’ mahdollisimman vaivattomasti liikesuorituksen vaatimuksiin. Tai kuinka jalkapalloilijan antaessa vapaapotkua, vartalo virittyy sormista varpaisiin täsmälleen siihen hetkeen, kun jalka koskettaa palloa –kaikki on harkittua, alitajuista.

Urheilija voi harjoitella eri ominaisuuksia kuten voimaa, nopeutta ja liikkuvuutta. Se kuinka hyvä urheilija on näissä ominaisuuksissa ei vielä suoraan kerro kuinka hän menestyy lajissaan. Sitä vastoin menestyksen ratkaisee kuinka hyvin urheilija kykenee ilmaisemaan näitä ominaisuuksia käytännössä ja vieläpä kilpailutilanteessa. Ja jos hyvin käy, lopputuloksena on urheilusuorituksen optimaalisin ilmiasu eli lajiin suhteutettu tehokas liike

Edellinen vaatii, että urheilijan ilmaiseman liikkeen ja urheilulajin asettamien vaatimusten tulisi kohdata. Urheilufysioterapeutti työskentelee urheilijan apuna tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Tällöin yhteistyön sivutuotteina tulisi olla vammojen ennaltaehkäisy ja suorituskyvyn paraneminen. Myös urheilijan kuntoutuksessa pyritään alusta lähtien kohti tätä samaa tavoitetta.

Ei tietenkään ole olemassa mustavalkoisesti vain tehokasta ja tehotonta liikettä. Useimmiten liikumme välimaastossa. Tehokas liike on kuitenkin tavoite, jota kuka tahansa voi tavoitella aina vauvasta vaariin, vaikka tässä yhteydessä kirjoitinkin urheilijoista. Voit kokea suurta iloa, kun huomaat edistystä kohti tehokkaampaa liikettä; urheilusuorituksesi paranevat ja samalla vammoja ja pienempiä kolotuksia ilmenee aiempaa vähemmän.

Liikutaan ja nautitaan alkukesästä! 🙂

– Jesse


Tehokkaan ja kivuttoman liikkumisen saavuttamisessa auttavat mielellään hierojamme, kiropraktikkomme sekä fysioterapeuttimme! Varaa aikasi tästä »

 

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: