Millainen on fysioterapeutin päivä maajoukkueen mukana?

Optimoven fysioterapeutteja toimii myös Suomen maajoukkueiden mukana! Tommi toimii 15-vuotiaiden poikien koripallomaajoukkueen fysioterapeuttina ja Jani naisten rugbymaajoukkueen fysioterapeuttina.

Fysioterapeutin elämä on hyvin erilaista joukkueiden mukana matkatessa kuin keskiverto klinikkapäivänä.

Tässä Janilta päivän tarina naisten rugbymaajoukkueen harjoitusturnauksesta Pariisista.


Klo 7

Herätyskello soi ja päivän ensimmäinen ohjelmanumero on aamulenkki ja venyttelyt. Eiliset matkustusjalat pitäisi saada päivitettyä pelipäiväjalkoihin. Valmentaja vetää itse lenkin, oma tehtävä on pysyä mukana, seurailla pelaajien liikkumista, kysellä aamun fiiliksiä ja heittää väliin huonoja vitsejä.

IMG_7352.jpg

Lenkiltä siirrytään suoraan aamupalalle nauttimaan ranskalaisen keittiön parhaimmistoa, eli lähinnä paahtoleipää ja hilloa (#urheilijanruokavalio). Ruokailun aikana kerätään lista ennen päivän ensimmäistä peliä hoitoja tai teippauksia tarvitsevista pelaajista. Aamupäivän tehtävälista on valmis.

Rugby on laji jossa sattuu ja tapahtuu, ja vammoja löytyy koko matkalta päästä varpaisiin. Kun joku aina välillä kysyy ”onko tyypillisimpiä vammoja?”, tulee vastaus yleensä laulun muodossa: pää, olkapää, peppu, polvet, varpaat, polvet, varpaat…

Pari polvea, nilkkaa ja olkapäätä vähän tukevampaan pakettiin, muutamia kevyempiä kinesioteippauksia, muutamat kevyet lihasten availut ja aktivoinnit sekä yksilökohtaiset ohjeistukset siitä mitä päivän alkulämmittelyissä kannattaa tehdä. Siitä onkin aika siirtyä suoraan kentän laidalle valmistautumaan peliin.

Klo 11

Ensimmäiseen peliin aikaa noin tunti ja valmistautuminen alkaa. Muutaman pelaajan kanssa tehdään hetki yksilöllisiä valmistavia harjoitteita ja muutamille lisäillään vielä teippejä. Mukana on monta ensimmäistä kertaa maajoukkuepaidan päällen pukevia urheilijoita, joten tunnelma pitää yrittää pitää sopivan kevyenä taas huonoilla läpillä.

IMG_7386.jpg

Pelin aikana pääsee yleensä paikkailemaan pari haavaa ja suihkimaan taikasuihketta (kylmäspray) pariin kertaan. Koko pelin pidetään sormet ja varpaat ristissä ettei mitään vakavampaa satu. Suomella on hyvä pelaajamateriaali, mutta se on kapea. Ambulanssi on kansainvälisissä peleissä aina kentän laidalla päivystämässä. Fysioterapeutille yksi tärkeimpiä taitoja rugbykentällä on pystyä arvioimaan päävammojen vakavuus. Pienikin aivotärähdys on syytä tässä lajissa ottaa vakavasti.

Pelien välillä homma on teippausten paikkailuja ja uusien laittamista, sekä jälleen lämmittelyissä avustamista. Päivän aikana oli tällä kertaa neljä peliä aina parin tunnin välein. Se kuulostaa paljolta, mutta 7’s rugbyssa peliaika on vain 2×7 minuuttia, joten se sopii turnausmuotoiseksi lajiksi erinomaisesti. Päivän saldoksi jää yksi voitto ja kolme tappiota. Viimeisen pelin jälkeen tehtävänä on vetää loppuveryttely, jotta kroppa saadaan rauhoitettua palautumistilaan intensiivisen päivän jälkeen.

Klo 20

Pelit ohi ja onneksi taas ilman vakavampia vammoja. Muutama ruhje teippaillaan yöksi, muutama niska ja selkä kaipaavat hieman availua päivän taklausten jäljiltä. Akuutteja tapauksia lukuunottamatta suurin osa pelaajista siirtyy mielummin nukkumaan kuin vielä hoitopöydälle. Hommia saa jatkaa taas huomenna aamulla.

033BCB93-ED8A-4EB0-8A1E-12C13E8E47A3

———

Nyt viisi vuotta maajoukkueen mukana oltuani voin todeta homman olleen todellinen onnenpotku oman ammattitaidon kehittymiselle. Leireillä ja turnauksissa pääsee klinikkatyöhön verrattuna hoitamaan nopeassa tahdissa paljon erilaisia vammoja ja kokeilemaan erilaisia hoitotekniikoita, joita ei välttämättä lähtisi kovin helposti klinikan puolella ensimmäistä kertaa kokeilemaan. Kokemusta tulee siis nopeasti ja palaute hoidoista on välitöntä. Se on kehittänyt osaamista urheiluvammojen hoidossa todella paljon!

– Jani


Optimoven fysioterapeutit ovat erikoistuneet urheilu- ja liikuntavammojen kuntoutukseen. Voit varata aikaisi tästä »

Jos rugby on lajina aivan tuntematon, voi lisää tietoa löytää Suomen Rugbyliiton sivuilta.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: