Fysioterapia – se toimii!

_MG_9274
Jesse Pajari

Törmään usein käsitykseen, jossa fysioterapia mielletään yksinomaan jonkin kiputilan tai leikkauksen jälkeiseksi kuntoutukseksi. Fysioterapia saattaa nousta esiin vasta siinä vaiheessa, kun monia muita asioita on jo kokeiltu.

Onneksi näin ei ole kuitenkaan aina.

Tällä hetkellä voin olla erittäin ylpeä ollessani fysioterapeutti, sillä uusimmat tutkimukset osoittavat fysioterapian monista hyödyistä eri vaivoissa, kun sitä verrataan muihin hoitomuotoihin, kuten leikkaukseen. Tiedämme yhä useammin, mitä tehdä ja miten. Ja juuri tämä on avainasemassa. Tiedon määrässä ja laadussa on tapahtunut merkittävä muutos viime vuosien ja vuosikymmenten aikana. Asia valkenee, kun perehtyy olemassa olevaan tutkimuskirjallisuuteen ja keskustelee asiasta jo vuosikymmenten kokemuksen omaavien kollegoiden kanssa.

Fysioterapeutit eivät korjaa ihmisiä. Me motivoimme, me opetamme, me kuuntelemme. Me teemme monia asioita, joista kaikkein tärkeimpänä opetamme, kuinka sinä voit korjata itsesi.

-Kyle Herauf, fysioterapeutti

Fysioterapeutti on urheilijan ja aktiivikuntoilijan apuna urheiluvamman sattuessa, mutta myös tukena silloin, kun tavoitteena on urheiluvammojen ennaltaehkäisy ja suorituskyvyn parantaminen. Tällöin fysioterapian pääpaino on aktiivisessa tekemisessä; liikkeen analysoinnissa, harjoittelun ja kokonaiskuormituksen seurannassa ja oheisharjoittelun suunnittelussa ja toteutuksessa –aina lajiharjoittelua tukien.

Uusimpien tutkimustulosten johdosta fysioterapia on noussut ensisijaiseksi hoidoksi polven ja olkapään yleisimmissä kiputiloissa, joissa leikkaushoidolla on ollut aiemmin merkittävä rooli. Samoin rannekanavaoireyhtymän kohdalla on nähty vastaavia tuloksia. Alaselkäkivussa fysioterapia on ensisijainen hoito ja esimerkiksi erään yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan aikainen fysioterapia (0-14 päivää) oli yhteydessä huomattavasti pienempiin hoitokustannuksiin (2700$) puolentoistavuoden päästä alaselkäkivun alkamisesta. Fysioterapian avulla jopa 75% voi välttää leikkaushoidon olkapään ns. kiertäjäkalvosinjänteen täydellisessä ei-traumaperäisessä repeämässä. Myös polven eturistisiteen repeämien hoidossa fysioterapian rooli on jatkuvasti korostunut, päätetään eturistiside sitten operoida tai ei.

Nämä olivat esimerkkejä siitä, mitä hyötyä fysioterapiasta voi olla, nimenomaan pidemmän ajan kuluessa; usein tarvitaan vähemmän lääkitystä sekä harvemmin kirurgisia toimenpiteitä ja muuta hoitoa, kärsitään vähemmän hoidon sivuvaikutuksista ja myös kokonaishoitokustannukset ovat pienempiä.

Kuten aiemmin jo totesin, jotta mahdollisimman moni pääsisi kokemaan fysioterapian todelliset hyödyt, asianmukainen toteutus nousee avaintekijäksi. Tämä vaatii asiakkaan ja fysioterapeutin välistä hyvää yhteistyötä, mutta myös fysioterapeutilta jatkuvaa oman ammattitaidon päivittämistä, joka on ajoittain työlästä, mutta myös motivoivaa ja monesti erittäin palkitsevaa.

Aurinkoista ja liikunnallista viikonloppua!

– Jesse


Optimoven fysioterapeutit ovat erikoistuneet urheilu- ja liikuntavammojen kuntoutukseen. Voit varata aikasi tästä »

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: