”Upper Crossed Syndrome” syynä niskajumeihin ja päänsärkyyn?

Upper Crossed Syndrome on käsitteenä monille täyttä avaruustiedettä. Tämä legendaarisen tsekkiläisen tohtori Vladimir Jandan vuonna 1979 julkaisema malli on kuitenkin monelle meistä arjestamme enemmän kuin tuttu. Sen tyypillisiä oireita ovat mm. kivun ja jäykkyyden tunne lapavälissä, hartioiden jäykkyys, kallonpohjan lihasten jumit, päänsärky ja huimaus. Kuulostaako tutulta?

Upper Crossed Syndrome on suomeksi sanottuna leuan eteen työntyneen asennon ja hartioiden eteen kiertyneen asennon yhdistelmä. Kaikki lähtee tyypillisesti leuan eteen työntyneestä asennosta, jonka vuoksi kaularangan etupuolella lihakset venyvät ja takaosassa taas kiristyvät. Samoin käy hartioiden suhteen niiden kiertyessä eteen: hartioiden etupuolella lihakset kiristyvät ja lapojen välissä venyvät. Pitkään jatkuessaan nämä asennot jäävät päälle ja niistä muodostuu meille taparyhti. Sen mukana voi tulla paljon muitakin ongelmia.

Näyttökuva 2016-04-29 kello 16.52.48
Upper Crossed Syndrome, eli ylempi ristikkäisoireyhtymä

Tuttu asento tietokoneella työskennellessä: hartiat ovat kiertyneet eteen ja lapaluiden välissä lihakset ovat venyneinä. Rintalihakset hartioiden etupuolella ovat lyhentyneet ja kiristyvät. Kaulan takaosassa lihakset ovat kireinä ja vetävät niskaa ojennukseen, kun taas kaulan etupuolella lihakset ovat heikot ja leuka pääsee työntymään eteen. Kallonpohjan lihakset kiristyvät ja voivat johtaa päänsärkyihin.

Tyypillisin aiheuttaja on valitettavasti istumatyö. Jos asiaa ei kaunistella sen kummemmin, voidaan todeta, että työskennellessä esim. tietokoneella istumme monesti todella huonoissa asennoissa. Vaikka vaiva monesti esiintyykin vain lihasjumeina, voi se mm. jäykistää kaularankamme niveliä ja vaikuttaa yläraajaamme kulkevien hermojen ja kaularangan välilevyjen terveyteen.

Syndrooma on tietysti pelottava sana eikä siihen kannata tarttua, sillä kyseessä on vain muutos ryhdissä. Ratkaisu ongelmiin saattaa olla hyvin helppo, mutta jos tilanne on jatkunut pitkään, voi se vaatia tarkempaakin hoitoa.

Yksinkertaistettu ratkaisu on saada lyhentyneet lihakset liikkumaan paremmin ja venyneet, heikot lihakset vahvemmiksi. Lisäksi on syytä keskittyä niskan asennon hallitsemiseen päivän aikana. Jo näin yksinkertaisilla keinoilla voi saada hyviä vaikutuksia oireisiin ja ne ovat ehdottomasti kokeilun arvoisia kaikille niska-hartiaseudun oireista kärsiville.

Kaularangan neutraaliasennon harjoittaminen ei ole vaikeaa ja se voikin tapahtua usein täysin huomaamatta muun harjoittelun ohella. Harjoitellessa on vain kiinnitettävä hieman huomiota niskan asentoon kaikissa liikkeissä. Punnerruksissa, maastavedossa, kyykyssä ja esimerkiksi aivan tavallisia hauiskääntöjäkin tehdessä. Samoin kannattaa keskittyä harjoittelussa pitämään hartiat oikealla paikalla, jolloin niiden asentoa tukevat lihakset tekevät sitä työtä, johon ne on tarkoitettu. Harjoittelun suhteen ei tarvitse keksiä pyörää uudestaan.

Näyttökuva 2016-04-29 kello 16.52.30.png
Ei näin!

Esimerkiksi myös kahvakuulaheilautuksessa kaularanka kannattaa pitää muun selkärangan jatkona, jolloin samalla harjoiteltaisiin sen neutraaliasentoa. Jos pää on ylhäällä, asento muistuttaa erehdyttävän paljon leuan eteentyöntynyttä asentoa.

Hieronnasta saa usein apua alueen oireisiin. Jos ongelmat kuitenkin uusiutuvat, kannattaa niistä lopullisesti eroon pääsemiseksi harkita muitakin vaihtoehtoja. Fysioterapeutilta saa ohjeita vaivan hoitoon ja perusteellisen tutkimuksen myös muista oireisiin vaikuttavista tekijöistä.

Olisiko nyt aika päästä eroon niskahartiaseudun vaivoista?


Voit varata ajan fysioterapiaan tai hierontaan tästä »

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: