Juoksijan polvi – mikä neuvoksi?

_MG_5082
Anne Eskelinen

Kevät tulee ja lenkkeilijät valtaavat jälleen Rantaraitin uudenkarheissa juoksuvaatteissaan. Intoa ja menohaluja on kuin varsoilla kevät laitumella. Osalla juoksijoista tänäkin keväänä muutaman viikon lenkkeilyn jälkeen tuntuu kiristystä ja kipua ulkoreiden alueella, etenkin alamäkeen juostessa. Pian kipu yltyy, paikallistuu polven ulkosyrjälle ja estää lopulta juoksemisen.

Kipu hellittää kävellessä, mutta palaa aina juoksua jatkettaessa. Mikä neuvoksi? Lenkkikaveri kysyy, ”onko sinulla juoksijan polvi?”.

Juoksijan polvi on sinällään melko huono nimitys polvivaivalle, koska se ei kerro vaivasta muuta kuin epätarkan sijainnin ja yhden mahdollisen kohderyhmän. Suomenkielessä juoksijan polvella tarkoitetaan yleensä iliotibiaalista hankaussyndroomaa, vaikka englanninkielessä runner’s knee voi viitata myös muihin juoksijan polvivaivoihin. Kun puhumme arkikielessä juoksijan polvesta, on siis hyvä tarkentaa, mistä vaivasta puhumme. Puhutaan tällä kertaa iliotibiaalisesta hankaussyndroomasta, eli ITBFS:stä (iliotibial band friction syndrome).

runners-knee-hip
Iliotibial tract (Iliotibial band, ITB)= Iliotibiaalinen jännekalvo = IT-jänne = ITB-jänne = Suoliluu-sääriside. Rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Iliotibiaalinen jännekalvo on reiden ulkoreunalla kulkeva sidekudosrakenne. Se alkaa lantion alueelta suoliluun yläosasta ulottuen aina sääriluun yläosaan asti. Se jännittyy lonkan liikkeissä sen yläosassa sijaitsevien lihasten kautta ja luo polvelle tukea liikkeen aikana. Polven koukistus-ojennus-liikkeen aikana iliotibiaalinen jännekalvo kulkee polven ulkoreunalla olevan nivelnastan yli.  Kun polvi ojentuu, jännekalvo kulkee nivelnastan etupuolelle ja kun polvi koukistuu, niin jännekalvo liikkuu nivelnastan takapuolelle.  Ylitys tapahtuu, kun polvessa on noin 20-30 asteen kulma.

iliotibial_band_impingement.jpg

Ilitoibiaalinen hankaussyndroomassa jännekalvo kulkee liian tiukasti nivelnastan yli toistuvan koukistus-ojennus-liikkeen aikana. Tämä aiheuttaa hankausta, ärsyttää ulkoreiden rakenteita ja saa aikaan kivun ja jopa tulehduksen. Iliotibiaalinen hankaussyndroomaa on tyypillinen vaiva juuri lajeissa, joissa tapahtuu jatkuvaa polven ojennus-koukistus-liikettä, kuten juoksussa, pyöräilyssä ja soudussa. Tärähdykset, iskut ja kontaktiin päättyvät potkut vaikuttavat negatiivisesti jännekalvon rakenteeseen, joten hankaussyndroomaa tavataan mm. kamppailulajien harrastajilla.

Juoksijan polven oireet voivat vaihdella yksilöiden välillä, mutta usein kipu alkaa laajalla alueella ja paikallistuu ennen pitkää polven ulkoreunalle. Se voi säteillä polven alapuolelle, polven nivelrakoon, säären yläosaan, pakaraan ja ulkoreiteen. Polven alueella voi tuntua tai kuulua napsumista juoksun, kyykistymisen, polven ojennuksen ja portaiden alas kävelyn aikana. Vaivaan voidaan saada väliaikaista helpotusta foam rollauksella, hieronnalla, venytyksillä ja kinesioteippauksella, mutta usein vaiva palaa takaisin, jos muita keinoja ei käytetä. 

Juoksijan polvi syntyy usein monen tekijän seurauksena pitkällä aikavälillä. Takana voi olla harjoituksellisia syitä, mutta lähes poikkeuksetta juoksijalla todetaan tutkittaessa heikkoutta tai hallinnan puutetta lantion, polven, keskivartalon, nilkan tai jalkaterän alueella. Usein juoksukengät saavat kuulla kunniansa juoksuvamman syntyessä, mutta on hyvä miettiä, miksi vain toinen jalka kipeytyy, jos jalassa on samanlaiset kengät. Voisiko syy olla sittenkin muualla?

Otetaanpa esimerkki:

Juoksijan pakaran alueen lihakset ovat heikot. Kun jalka osuu maahan juoksusyklin aikana, pakaran alueen lihasten tulisi jarruttaa reisiluun lähennys- ja sisäkiertoliikettä. Jos pakara ei toimi, niin reisiluu lähentyy ja kiertyy sisään liiallisesti. Tällöin polvi pettää sisäänpäin ja tämä voi lisätä jännekalvon venymistä ja jännitystä. Se aiheuttaa voimakasta hankausta ja näin ollen kipua polven ulkosyrjän rakenteisiin jokaisen juoksuaskeleen aikana.

Samankaltainen ketjureaktio voi alkaa yhtä hyvin niin jalkaterän kuin keskivartalonkin alueelta.

Mitä siis tehdä?

Kevennä harjoittelua ja kokeile huoltaa kehoa omatoimisesti. Jos tämä ei auta tai vaiva palaa uudestaan joko samassa tai eri paikassa, niin selvitä ammattilaisen kanssa mikä on alkuperäinen syy kivun takana. Todennäköisesti oikein kohdistetuilla ja ennen kaikkea säännöllisillä lihaskuntoharjoitteilla saat vaivan hallintaan ja voit jatkaa harjoittelua yllättävänkin nopeasti.

Juoksun iloa kevääseen, nähdään lenkillä!

– Anne

Lisätietoa mm. täältä:

Orchard, J. Fricker, P., Abud, A., Mason, B. 1996. Biomechanics of iliotibial band friction syndrome in runners. American Journal of Sports Medicine 3, 375-379.

Orava, S. 1978. Iliotibial tract friction syndrome in athletes- an uncommon exertion syndrome on the lateral side of the knee. British Jo Peltokallio, P. 2003. Tyypilliset urheiluvammat: Osa 1. Espoo: Medipel.urnal of Sports Medicine 12, 69– 73.

Nishimura, G., Yamato, M., Tamai, K., Takahashi, J., Uetani, M.1997. MR findings in iliotibial band syndrome. Skeletal Radiology 9, 533–537.

Taunton, J., Ryan, M., Clement, D., McKenzie, D., Lloyd-Smith, D., Zumbo, B. 2002. A retrospective case-control analysis of 2002 running injuries. British Journal of Sports Medicine 36, 95–101.


Jos polvikipu haittaa juoksemistasi, fysioterapeuttimme auttavat mielellään.

Varaa aikasi tästä »

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: