Kaipaako kehosi keväthuollon?

_MG_5082Pyöräily on hieno laji! Se soveltuu lähes jokaiselle iästä, kunnosta tai sukupuolesta riippumatta. Pyöräily on kuitenkin välineurheilua, joten pyörä ja sen kunto vaikuttavat merkittävästi ajonautintoon. Oli kyseessä sitten maantiepyörä, maastopyörä, yksipyöräinen tai mummon vanha Helkama, niin pyörää täytyy huoltaa säännöllisesti. Itseasiassa polkupyörän huollolla ja kehonhuollolla on paljon yhdistäviä tekijöitä. Myös ihmiskeho tarvitsee huoltoa, sillä kehossa viihtyy paremmin ja sitä on nautinnollisempaa liikuttaa, jos se toimii oikein.

Mitä haastavammissa olosuhteissa tai mitä pidempiä matkoja pyörällä ajaa, sitä enemmän se kaipaa huoltoa, jotta se kulkisi rullaavasti eteenpäin. Pienillä huoltotoimenpiteillä, kuten yleisellä puhtaanapidolla, ketjujen puhdistamisella ja öljyämisellä sekä renkaiden ilmanpaineiden ylläpidolla pääsee jo pitkälle. Nämä asiat lähes jokainen voi tehdä itse, jos vain on viitseliäisyyttä. Joskus riittää pelkkä osien tarkistus, eikä toimenpiteitä vaadita.

Vastaavasti, mitä haastavammissa työ- tai harjoitteluolosuhteissa kehoa käyttää tai mitä enemmän sitä kuormittaa, sitä enemmän sitä täytyy huoltaa. Pienillä, mutta monipuolisilla huoltotoimenpiteillä pääsee myös kehonhuollossa pitkälle. Säännöllisesti tehtynä omatoimiset kehonhallinta- ja liikkuvuusharjoitteet sekä lihashuolto pidentävät kehon käyttöikää, mutta tämäkin vaatii viitseliäisyyttä ja ennen kaikkea toimeen ryhtymistä. Joskus pelkkä pysähtyminen ja kehon kuuntelu riittävät, jos näin kykenee huomaamaan liiallisen rasituksen merkit.

Pyörän perushuolto sisältää perusteellisemman pyörän osien tarkistuksen ja mahdollisesti myös osien vaihtamisen. Tähän vaaditaan hyviä huoltotaitoja tai ammattilaisen apua. Välillä kehokin saattaa kaivata perusteellisempaa huoltoa ammattilaisen avustuksella, mutta omatoimisilla harjoitteilla perushuoltojen väliä saa pidennettyä.

Jos pyörän ketju venyy liikaa, alkaa se pikkuhiljaa kuluttaa rattaita. Pyörä ei kulje niin kuin sen pitäisi, polkemisesta tulee raskasta, kun voimansiirto ei toimi.  Jos rattaat eivät ole kuluneet vielä merkittävästi, saattaa ketjun vaihtaminen riittää, mutta jos ketju on kuluttanut rattaat loppuun, täytyy rattaatkin vaihtaa.

Sama koskee myös kehoa – otetaanpa esimerkki.

Pyöräilijä tulee fysioterapiaan polvikivun (rattaat) takia, mutta tutkimisen jälkeen hänellä ilmenee merkittävää keskivartalon (ketjut) hallinnan puutetta. Jos lähdetään hoitamaan vain polvea (vaihdetaan rattaat), todennäköisesti vaiva uusii enemmin tai myöhemmin. Jos pyöräilijä ryhtyy parantamaan keskivartalon hallintaa (ketjujen vaihto), todennäköisesti myös polvikipu katoaa. Jos tilanne on edennyt jo pitkälle (ketjut ovat kuluttaneet rattaat loppuun), kohdistetaan fysioterapia keskivartaloon sekä hetken aikaa myös polven alueelle (vaihdetaan ketjut, mutta myös rattaat). Jos kehonhuolto ja kehonhallintaa edistävät harjoitteet lykätään aina vain eteenpäin, ilmenevät ne ajan myötä mahdollisesti oireina jossakin kehonosassa.

Joskus kehoa huoltavien harjoitteiden merkityksen ymmärtää vasta, kun keho alkaa reagoida kivulla ja kolotuksilla. Huoltamalla kehoa säännöllisesti huomaat helpommin orastavat rasitustilat, puolierot, liikerajoitukset ja näin ollen saat mahdollisuuden reagoida kehon merkkeihin ennen kuin ne ilmenevät kipuna tai vammoina. Jos huoltoa ei tee tarpeeksi usein, on vaikea verrata, mikä on normaalia ja mikä ei. Riittävillä liikelaajuuksilla ja palautuneilla lihaksilla saat myös tehoa treeneihin ja vaikutat näin ollen myös kehitykseesi.

Mielestäni kehoa huoltavien harjoitteiden tärkein merkitys on kuitenkin se, että ne auttavat hahmottamaan omaa kehoa ja sen rajoja. Riittävä kehonhahmotus on edellytys liikkeelle ja näin ollen pohja kaikille liikuntamuodoille. Aikuisilla oman kehon kuuntelu ja luonnolliset liikemalit unohtuvat arkielämän pyörteissä ja kehon käyttötavat yksipuolistuvat elämäntapojen myötä. Monipuoliset kehonhallinta ja liikkuvuusharjoitteet auttavat ylläpitämään tietoutta omasta kehostaan.

Kehohuolto ei vaadi ihmeitä. Suurin ongelma on se, ettei sille yksinkertaisesti järjestetä aikaa. Jos huoltavia harjoitteita tekee viikossa yhden tunnin ajan, tarkoittaisi 0,5 % kokonaisen viikon ajankäytöstä. Puoli prosenttia! Aika järjestyy, jos vain päätät sen. Jos ja kun aika järjestyy, niin älä jätä sitä vuorokauden viimeisille tunneille. Väsyneenä keskittyminen herpaantuu helposti tai kehonhuolto jää tekemättä väsymykseen tai kotihommiin vedoten.

Pyörää on vaikea huoltaa, jos siihen ei ole taitoa. Onneksi seurat ja opistot järjestävät pyöränhuoltokursseja.  Kehonhuoltotapoja on monia ja niin on myös opettajia. Kokeilemalla ennakkoluulottomasti erilaisia kehonhuollon menetelmiä löydät varmasti oman juttusi tai saat koottua itsellesi kasan monipuolisia keinoja oman kehon hyväksi.

– Anne


Ja pyöräilystä puheenollen, myös Anne osallistuu varojen keruuseen syöpää sairastavien lapsien ja heidän perheidensä hyväksi Team Rynkebyn mukana.

Lue lisää tästä »


Meiltä löydät monenlaista apua kehosi kevähuoltoon, kuten hieronnan, kiropraktiikan tai akupunktion!

Varaa aikasi huoltoon nyt »