Fysioterapia osana fysiikkavalmennusta?

_MG_5048Viime aikoina on saanut törmätä mediassa useampaan kirjoitukseen esimerkiksi jääkiekkoseurojen fysiikkavalmentajista ja seuroissa tehdyistä fysiikkaharjoittelun muutoksista. Yksi osa muutoksissa on usein vammojen ennaltaehkäisyyn panostaminen. Ennaltaehkäisy on nykyään muotia urheilussa ja sanana se on vaikea ymmärtää väärin. Myös fysioterapia liitetään monesti ennaltaehkäisyyn, mutta mikä osa fysioterapeutin tekemällä ennaltaehkäisevällä työllä voikaan olla?

Ajatellaan urheilusuoritusta tuotantolinjana.

Urheilijat ja valmentajat, eli työntekijät, tekevät kovasti töitä optimoidakseen eri työpisteet tuolla tuotantolinjalla sen tehokkuuden kasvattamiseksi. Jos kuitenkaan niitä osia, joissa pullonkaulat ovat, ei korjata, ei kai lopputuotteeseenkaan tule kovin suuria muutoksia?

Pullonkaulat tuotantolinjalla voivat aiheuttaa sen, että lopputuote voi olla loukkaantuminen. Jos loukkaantumisia ei hoideta kunnolla ja lajisuorituksiin palaamista ei hoideta oikein, jäävät ne myös jatkossa lopputuotetta häiritseviksi vaikeammin ratkottaviksi pullonkauloiksi. Sotku voikin olla nopeasti kaksinkertainen! Ja koska vanha loukkaantuminen on uuden riskitekijä, voi lopputuote olla edelleen viallinen.

On kuitenkin hyvä muistaa, että tuotantolinjan lopputuote voi sen rajoitteista huolimatta olla myös maailmanmestaruus, jos kaikki oikeat tuotantolinjan osat ovat aivan huippuunsa viritettyjä. Fysioterapeuttien osaaminen voisi olla ilman loukkaantumisiakin seuroissa tapahtuvaa fysiikkavalmennusta täydentävä osa. Vaikka fysioterapeutin tehtävä olisikin tuotantolinjalla olla vain ennaltaehkäisijä, voisi tuo työ yhtä hyvin johtaa maailmanmestaruuteen, jos hänen löytämänsä pullonkaulat kuten fyysiset rajoitteet olisivat juuri niitä, joilla lopputuote saataisiin viritettyä sen ratkaisevan pykälän verran tehokkaammaksi.

Ideaalitilanteissa fysioterapeutit ja fysiikkavalmentajat toimisivat yhdessä maksimoidakseen tuotantolinjan tehokkuuden tästä innostuneiden työntekijöiden kanssa.

– Tommi

Urheiluseurojen kanssa fysiikkavalmennusta ja vammojen ennaltaehkäisyä tukevana palveluna käytämme Functional Movement Screen– lihastasapainokartoitusta.

Jos joukkueesi kaipaa tehostusta tuotantolinjaansa, ota yhteyttä: tommi.tatti@optimovejkl.com

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: