Millainen on tulevaisuuden kuntosali & mikä on nuorten valmentajan tehtävä?

 

Tämä on blogiteksti osa 2, jossa käsitellään vuoden 2014 Functional Training Summitissa opittuja asioita.

Osa 1: Maailman parhaat toiminnalliset harjoitteet & harjoitejatkumot.


 

Bill Parisi – Teaching kids speed

Bill on Yhdysvalloissa suuren suosion saavuttaneen Parisi Speed Schoolin perustaja. Hänen esityksensä ei käsitellyt harjoitustekniikoita joilla nuoriin saadaan lisää vauhtia, vaan jotain paljon tärkeämpää…

 • Statistiikkaa Yhdysvalloista: Ohjattuun urheiluun osallistuu enemmän nuoria kuin koskaan, silti 1/3 nuorista on ylipainoisia ja urheiluun liittyviä vammoja ja loukkaantumisia tapahtuu enemmän kuin koskaan. 75% nuorista lopettaa urheilun lukioon mennessä ja liikuntatuntien määrää vähennetään kouluista entisestään. Tämä on ISO ongelma.
 • Onko valmentajien tehtävä a) kasvattaa isosta joukosta nuoria pari huippu-urheilijaa sen kustannuksella, että loppujoukko palaa loppuun tai loukkaantuu ja on täten alttiimpia liikkumattomuuden ja ylipainon tuomille ongelmille koko lopun ikäänsä, vai b) pyrkiä kannustamaan ja motivoimaan mahdollisimman moni aktiiviseen ja terveelliseen aikuisuuteen? Vai voisiko jälkimmäiselläkin tyylillä saada huiput yhtälailla esille?
 • Valmentajan tärkeimmät tehtävät nuoria kohtaan: parantaa itsetuntoa, lisätä ryhmään kuulumisen tunnetta, luoda onnistumisen kokemuksia ja kehittää itsensä arvostusta. Jos nämä asiat toteutuvat, pysyvät lapset huomattavasti todennäköisemmin urheilun parissa ja pitävät sitä myös myöhemmin positiivisena asiana.
 • Jos useampi lapsi pysyy urheilun parissa, eikö myös huippu-urheilijoita silloin synny todennäköisemmin? Tutkimusten mukaan urheilumenestys nuorena on erittäin huono ennustavat tekijä sille miten hyväksi voi aikuisena kehittyä!
 • Bill jakaa harjoittelun kolmeen erilaiseen kategoriaan: FUN/FUN: lasten ”treenaamisen” pitäisi olla ennenkaikkea hauskaa, se ei sulje pois kehittävää tekemistä! Nuorten kategoria on SERIOUS/FUN, eli tiedetään jo treenaamisen tarkoitus, mutta ei tehdä siitä vielä vakavaa asiaa. Huipputasolla harjoittelu on lähinnä SERIOUS/SERIOUS kamaa. Lasten ja nuorten ei pitäisi kuulua tähän kategoriaan.

  ”Coach and reward effort, don’t praise talent!”

 • Lahjakkaiden yksilöiden kehuminen ilman, että he tekevät kovasti töitä on todella tuhoisa taktiikka pitkällä aikavälillä. Käytännössä: älä sano nuorelle ”hienoa, sä oot niin lahjakas”, vaan ”hienoa, sä oot varmasti tehnyt kovasti töitä”. Tällaiset pienet erot muovaavat pitkässä juoksussa nuoren ajatusmaailmaa siitä millä tuloksia ja kehuja saa. Me kaikki olemme persoja kehuille ja haluamme niitä lisää =)Jump-Start-Parisi2

Alwyn Cosgrove – The next fitness blueprint

Alwyn ja hänen vaimonsa omistavat Yhdysvaltojen menestyneimmän salin (Results Fitness) jos katsotaan tuottavuutta neliömetriä kohden. Jotain he siis tekevät oikein. Heidän teemanaan on ”changing the way fitness is done”, ja se koskee sekä salien asiakkaita että salien omistajia ja valmentajia.

 • Millainen on stereotypinen kuva personal trainerista tällä hetkellä? Ei kovin ammattimainen. Lihaskimppu hihattomassa paidassa laskemassa asiakkaan vieressä kymmeneen tai tiukassa topissa ”jaksaa, jaksaa!” huutava fitnessmalli. Tällainen malli tulee TV:stä ja siten se on suuren yleisön kuva siitä millaista PT on. Kovinkaan iso massa ei välttämättä ole tällaisesta valmis maksamaan isoja rahoja.
 • Urheilulla menee hyvin ja maailmanennätyksiä pistetään uusiksi vuosittain. Myös ”tavalliset ihmiset” pistävät ennätyksiä uusiksi vuosittain – ylipaino- ja sairaustilastoissa. Mites meillä tavallisia ihmisiä valmentavilla menee noin niinku omasta mielestä?
 • ”What is the biggest problem in your field right now and what are you doing to solve it?”

 • Jos asiakas tulee luoksesi tavoitteenaan ”polttaa rasvaa” ja siinä onnistutaan, niin mitä seuraavaksi? Jos ei ole selkeää jatkotavoitetta, niin todennäköisyys painon takaisin kerääntymiselle kasvaa ja toista kertaa saman tien kulkeminen on monelle vaikeaa. Esimerkiksi: nykyään on niin paljon perusliikkujille suunnattuja urheilutapahtumia, että ne ovat yksi hyvä vaihtoehto jatkotavoitteeksi. Alwynin termi tälle oli ”athlete discovery”, eli ”löydä sisäinen urheilijasi”!
 • Jos yhdistetään Yhdysvaltojen neljä suurinta trainereiden sertifikointi ohjelmaa (ACE, NASM, NSCA, ISSA), saadaan yhteensä 2919 sivua kirjallista oppimateriaalia. Näistä ruhtinaalliset 17 sivua käsittelevät harjoittelua rasvan polttamiseksi. Jos tähän lisätään ravitsemusta käsittelevät asiat niin sivuja kertyy jo 57. Tämä on yhteensä 1,9% materiaalista. Montakohan prosenttia asiakkaista tulee PT:n valmennettavaksi kuitenkin juuri tämän asian takia? Kiinnostaisi tietää minkälainen luku Suomen sertifiointi matskuista saataisiin?
 • Keskiverto treenaajalle paras tapa treenata ei ole kehonosia tai ominaisuuksia erittelevä monijakoinen ohjelma. Joka sessiossa tulisi käydä läpi koko keho ja kaikkia suorituskyvyn osa-alueita: liiketaitoja, räjähtävyyttä, keskivartalon hallintaa, voimaa ja kestävyyttä. Maratoonarit tai fitness-kisoihin tähtäävät eivät ole keskivertotreenaajia ja heillä on aivan omat sääntönsä.
 • Ennustus tulevaisuuden kuntosaleista:
  • entistä vähemmän laitepainotteista ja entistä enemmän vapailla painoilla ja ”elävillä” painoilla (esim. hiekkasäkki) tehtäviä epäsymmetrisiä ja itse-itseään rajoittavia (self-limiting) harjoitteita
  • intervalliharjoittelu muuttuu yksilöidyksi ennaltamäärättyjen työ- ja lepojaksojen sijaan
  • ryhmäliikunnan osuus pienenee parempia tuloksia tuovien fokusoitujen pienryhmävalmennuksien kasvaessa
  • PT:n stereotyyppi muuttuu toivottavasti hiljalleen arvostetuksi terveyden- ja hyvinvoinnin ammattilaiseksi ylipalkatun ja alipuetun toistojenlaskijan sijaan.metabolic-2-800x400

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: