Mikä ihmeen Functional Movement Screen?

Toiminnallinen Lihastasapainokartoituksemme, eli Functional Movement Screen (FMS) on herättänyt asiakkaissamme runsaasti kysymyksiä, joten tässä hieman lisäinfoa asiasta:

Optimove on yksi harvoista paikoista Suomessa, jossa Functional Movement Screen- testistön voi suorittaa sertifioitujen henkilöiden toimesta. Sitä käytetään PT- ja fysioterapia asiakkaiden kanssa harjoitus- ja kuntoutusohjelmia laadittaessa sekä joukkueiden testauksessa fysiikkavalmennuksia suunnitellessa.

FMS on testipatteristo, jolla saadaan kartoitettua noin kymmenessä minuutissa heikoin lenkki testattavan liikkumiskyvyssä. Seitsemällä eri ominaisuuksia haastavalla testiliikkeellä saadaan nopeasti käsitys siitä, mitä testattavan tulisi kehittää kehittääkseen liikkumistaan, pienentääkseen loukkaantumisriskiään ja parantaakseen potentiaaliaan suorituskyvyn nostamiseen. FMS on käytössä suuressa osassa USA:n ammattilaissarjojen  joukkueista (NHL, NBA, MLS) sekä monissa euroopan parhaista jalkapallojoukkueista.

Testiliikkeet tarkastelevat liikkumista ns. primitiivisissä liikkeissä sekä funktionaalisissa  liikkeissä. Primitiiviset liikkeet tarkoittavat liikkeitä ja asentoja, joita kaikki olemme vauvaikäisenä pystyneet tekemään ilman että kukaan on meille niitä opettanut. Usein nämä normaalille liikkumiselle tarpeelliset liikemallit kuitenkin häiriintyvät virheellisen harjoittelun tai elämäntyylin myötä.

functional movement screen
NBA-tähtiä FMS testauksessa.

Funktionaaliset liikkeet puolestaan käsittävät sellaisia liikemalleja joihin päivittäisessä elämässä mitä todennäköisimmin joudumme. Ainoa ero on siinä, että liikkeet tapahtuvat haastavissa ääriasennoissa ja paljastavat siten helpommin eniten kehittämistä vaativan osa-alueen. Yhdessä nämä seitsemän testiliikettä haastavat kokonaisvaltaisesti koko vartalon liikkuvuutta, kehonhallintaa, voimaa ja tasapainoa.

Testiliikkeet arvioidaan asteikolla 0-3. Nolla on aina merkki kivusta testiliikkeessä ja silloin FMS on tehnyt välittömästi tehtävänsä – testattava ohjataan terveydenhuoltoalan ammattilaisen tutkittavaksi. Perusliikkeiden ei tulisi aiheuttaa kipua!

Ykkösen tulos kertoo, että liikkeessä on paljon kehittämisen varaa. Joko liikkuvuus tai kehonhallinta on selkeästi rajoittunut. Tulos johtaa korjaavaan harjoitteluun liikkeiden hierarkian mukaisesti. Kahden pisteen tulos kertoo, että liike on hyväksyttävällä tasolla eikä vaadi välittömiä toimenpiteitä. Kolmonen pistesarakkeessa on puolestaan merkki erinomaisella tasolla olevasta liikkumiskyvystä.

suoranjalannosto
Kolme pistettä alavartalon liikkuvuudesta.

Kokonaispistemäärä seitsemälle testille asettuu näin välille 0-21. Kokonaistulos ei ole ainoa asia josta olemme kiinnostuneita. Merkittävin mahdollinen löydös ovat puolierot, joita tarkastellaan kahta lukuunottamatta kaikissa testeissä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että selkeät puolierot vasemman ja oikean puolen välillä ovat suurin yksittäinen loukkaantumisriskiä lisäävä tekijä heti aikaisempien loukkaantumisten jälkeen. Puolieroihin pystytään hyvin usein oikeanlaisella harjoittelulla vaikuttamaan ja niiden korjaaminen on aina prioriteetti.

Puolierojen jälkeen halutaan eliminoida kaikki yhden pisteen tulokset, jolloin tavoite testistössä on siis yli 14 pisteen kokonaistulos ilman puolieroja. Täydelliseen 21 pisteen tulokseen ei tarvitse pyrkiä.

FMS:n erona perinteisiin lihastasapainokartoituksiin on se, että kaikki löydökset ovat suoraan yhteydessä liikkumiskykyyn, eivätkä kerro vain yhden lihaksen tai nivelen eriytetystä toiminnasta. Toinen merkittävä etu on siinä, että FMS tuloksen pohjalta testattava saa aina henkilökohtaisen harjoitusohjelman heikoimman lenkkinsä korjaamiseksi. Vastaavanlaista ohjeistusta en ole vielä minkään muun samantyylisen kartoituksen pohjalta nähnyt.

Kokonaisuudessaan FMS on siis paljon liikkuvalle ihmiselle ohjenuora turvallisempaan ja tehokkaampaan henkilökohtaiseen harjoitteluun. Niin kliseinen kuin sanonta ”ketju on vain yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki” onkin, pitää se urheilevassa ihmiskehossa hyvinkin paikkansa. Liikkumiskyvyn heikoimman lenkin löytäminen ja sen korjaaminen on se ydinasia, jossa Functional Movement Screenissä on pohjimmiltaan kyse. Ei sen enempää, eikä vähempää.

VARAA AIKASI LIHASTASAPAINOKARTOITUKSEEN »

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s