Mietteitä Functional Movement Systems – koulutuksista vol. 1

Ensimmäinen osa Optimoven syksyistä Amsterdamin kouluttautumismatkaa oli torstai-illan luento Functional Movement Systemsin kokonaiskuvasta ja tarkempi syventyminen Y-Balance testiin.

Mitäpä sieltä jäi mieleen?

 • Functional Movement Systems koostuu kolmesta toistaan täydentävästä osasta:
  • Functional Movement Screen (kartoitus)
  • Y-Balance Test (testaus)
  • Selective Functional Movement Assessment (arviointi)
 • Yhdysvalloissa sydän- ja verisuonisairaudet aiheuttavat vuosittain 444 miljardin laskun. Näitä ongelmia pyritään kartoittamaan ja ennaltaehkäisemään mm. lääkärintarkastusten yhteydessä verenpainemittauksella. Jos verenpaine näyttää 160/110 niin asiaa lähdetään todennäköisesti tutkimaan tarkemmin ja hoitamaan.
 • Tuki- ja liikuntaelinsairaudet aiheuttavat puolestaan vuodessa 849 miljardin laskun, mutta miten näitä ongelmia kartoitetaan tai ennaltaehkäistään? Yleensä ei mitenkään ja niihin puututaan vasta kun ongelma on jo olemassa. Tämän asian muuttaminen on yksi Functional Movement Screen – kartoitusten isoista tavoitteista, eli löytää etukäteen tuki- ja liikuntaelinsairauksille alttiit yksilöt ja puuttua riskitekijöihin ajoissa.

 • Yksittäisten lihasten voiman mittaaminen tai yksittäisen nivelen liikkuminen ei riitä kertomaan tarpeeksi ihmisen liikkumiskyvystä tai riskitekijöistä, vaan liikettä pitää pystyä mittaamaan toiminnallisemmin.
 • Suurimmat tuki- ja liikuntaelinongelmille altistavat tekijät ovat
 1. aiempi kipu / vamma / loukkaantuminen
 2. selkeät puolierot liikkumiskyvyssä
 • Miksi aiempi loukkaantuminen, jonka pitäisi olla jo kuntoutunut, lisää riskiä uudelle loukkaantumiselle? Koska vielä usein käy niin, että emme (terveydenhuoltoalan ammattilaiset) ota toiminnallista suorituskykyä tarpeeksi huomioon kun teemme päätöksiä siitä, onko joku valmis palaamaan töihin tai urheilukentille.
 • Kipu aiheuttaa muutoksia liikkumisessa, jotta pystyisimme liikkumaan siitä huolimatta. Vaikutus näkyy mm. joidenkin lihasten toiminnan heikkenemisenä vammakohdan suojelemiseksi. Keho valitsee aina liikkumisen mahdollistamisen liikkumisen laadun sijaan. Ongelmaksi nousee se, että vaikka kipu häviää, jää kivun aiheuttama virheellinen liikkumismalli yhä päälle. Yleisimpiä ongelmia ovat mm. pakaralihasten ja syvien keskivartalolihasten sekä hengityslihasten toiminnan häiriintyminen. Näiden lihasten toiminta saattaa erikseen testattuna vaikuttaa hyvältä, mutta kun niiden pitäisi toimia yhteistyössä vaativissa olosuhteissa (eli toiminnallisesti), ei kaikki menekään niinkuin pitäisi.
 • Selkeiden puolierojen löytyminen kartoittaessa tai testattaessa liikkumista kertoo siitä, että kehoon kohdistuu jatkuvasti epätasaista kuormitusta. Puolieron suuruudesta ja toiminnan vaativuudesta riippuen, voi tämä lisätä loukkaantumisriskiä jopa 6 kertaiseksi.
 • Ongelmana on ollut, ettei käytössä ole yhteistä, systemaattista ja käytännöllistä tapaa löytää ja korjata näitä. Jos riskitekijöiden löytymiseen tarvitaan tuhansien eurojen välineistö, aikaa useita tunteja ja/tai tulokset eivät johda korjaaviin toimenpiteisiin jotka oikeasti saavat muutosta aikaan niin asiaan ei tule ison luokan muutosta, joka todellaki olisi tarpeen. Tätä varten on kehitetty Functional Movement Screen (FMS) ja Y-Balance Test, joita varten ei tarvita kummoista välineistöä tai paljoa aikaa.
Montako ihmistä ehtii tunnissa testata ja antaa palautteen?

– Noin 50% NFL, NHL ja NBA seuroista käyttää FMS-kartoitusta pelaajiensa kanssa. Jalkapalloseuroista mainittiin mm. Manchester United, Chelsea ja AC Milan.

Joku saattaa tunnistaa myös nämä kolme herraa tekemässä FMS:n askelkyykkyä. Eikä ole kuvan perusteella ainakaan etumaiselle tulossa täysiä pinnoja…

To be continued…

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: